Рецепт для конкурентоспроможності української освіти: думка Марти Фаріон

 

Чому освіта має стати стратегічним пріоритетом для України? Що треба зробити, аби українські університети стали конкурентоспроможними на міжнародному рівні? 

 

 

Журнал «Новое время» на своєму сайті опублікував статтю президентки Києво-Могилянської фундації Америки Марти Фаріон «Як боротись з корупцією? Візьміться за освіту».

У своїй публікації пані Фаріон закликає нову українську владу докласти необхідних зусиль для реформування системи вищої освіти в Україні.

 

«Якісна освіта необхідна для інновацій, ініціатив і конкурентоздатності, які мають пряме відношення до економічної та національної безпеки. Людський актив є найбільшим активом країни, та цей універсальний трюїзм не був визнаний як національна політика в Україні, де залишки радянської спадщини досі переслідують нинішню систему освіти. З ослабленням сподівань на краще майбутнє українці у великій кількості покидають країну та шукають кращі можливості за кордоном.

 

Що повинно бути зроблено, аби українські університети стали конкурентоспроможними на міжнародному рівні? Необхідні законодавчі зміни.

Закон України про вищу освіту був у центрі диспутів між прозахідними та проросійськими політичними силами у кожному уряді з часів незалежності. Насправді ж це боротьба за контроль старої гвардії над своїм статус-кво і тими перевагами, які ці люди отримували від політичних призначень та фінансових асигнувань.

 

Корупція в університетах загальновідома в Україні. Це погіршує якість освіти та атестацію. Мають місце зловживання, що стосуються допусків, хабарництва, плагіату, списування та замовляння послуг з написання дипломів та інших робіт, неадекватне оцінювання студентських здобутків, включаючи відсутність прозорості оцінювання, а також відсутність системності в оцінюванні академічної конкуренції, так само як і покарань за порушення академічної етики чи незаконних дій. Завдяки зусиллям реформаторів було внесено багато змін, але необхідно зробити значно більше, особливо в сфері фінансового контролю уряду, який диктує обмеження адміністрації, менеджменту, академічній автономії, а також на студентські та факультетські асигнування, і навіть схвалення університетських ректорів.

 

Звісно, є і видатні винятки з відмінними результатами на кшталт Києво-Могилянської академії та [кількох] приватних закладів».

 

З повним текстом статті можна ознайомитись за посиланням.

 

Києво-Могилянська фундація Америки - це неприбуткова, неурядова організація, яка була створена в США для підтримки Національного університету "Києво-Могилянська академія". 

.

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна