Проєкт реставрації фасадів Староакадемічного корпусу отримав підтримку Посольського фонду США

 

Проєкт реставраційних робіт зі збереження фасаду Староакадемічного (Мазепиного) корпусу НаУКМА став переможцем конкурсу Посольського фонду США зі збереження культурної спадщини (AFCP) «Великий проєкт-2019». Для збереження 300-літньої будівлі Староакадемічного залучено 400 000 доларів США, що в гривневому еквіваленті становить суму понад 10 млн гривень. Це найбільший грант, який дотепер отримували проєкти з України. 

 

 

За кошти гранту планується виконати повну реставрацію фасадів Староакадемічного корпусу: зміцнити стіни, оштукатурити поверхні, замінити вікна, реставрувати унікальні барокові пілястри, гіпсові рами і фронтони. «Ми в Посольстві пишаємося, що підтримуємо оновлення Староакадемічного корпусу, – зазначає Тимчасовий повірений у справах США в Україні Вільям Тейлор.І дуже радіємо, що Сполучені Штати допомагають Україні зберегти цю історичну пам’ятку. Я слідкуватиму за ходом реставрації та з нетерпінням чекаю на момент, коли зможу приєднатися до багатьох відвідувачів, аби побачити цю чудову архітектурну пам’ятку.

Даний проєкт – п'ятнадцятий в Україні, який Сполучені Штати мають честь підтримувати. Це є свідченням нашої поваги до української культурної спадщини та внеску України в нашу спільну світову культуру».

 

З 2001 року Фонд AFCP підтримав близько 1000 проєктів у більш ніж 125 країнах світу. Від України було 14 проєктів-переможців, що отримали сукупну підтримку у понад 900 тисяч доларів США.

 

«Звістка про перемогу нашого проєкту – дуже довгоочікувана й, в той же час, надзвичайна, – ділиться Катерина Максим, помічниця президента НаУКМА, координаторка проекту реставрації Староакадемічного корпусу. – Це проєкт, на який пішло багато праці і декілька років підготовки. Ми його чекали, але до кінця не вірили, що пройдемо. Більше того, отримання допомоги AFCP цього року є надзвичайно важливим фактором для збереження Староакадемічного корпусу – легендарної для України будівлі. Реставрація фасадів, окрім відновлення барокової краси будівлі, впливає і на захист всієї споруди».

 

Проте, це – лише один із етапів на шляху до повного відновлення будівлі. Після завершення фасадних робіт планується реставрація інтер’єрів: стін, металевих прикрас, фрескових розписів, підлог та гранітних сходів, відновлення мозаїки «тераццо» тощо. Також необхідно модернізувати інженерні мережі будівлі та забезпечити нічне освітлення фасадів.

 

Планується оснащення будівлі всім необхідним для використання в діяльності університету, включаючи обладнання для проведення конференцій та для мистецької галереї. Після реставрації у будівлі розташуються рідкісні колекції наукової бібліотеки, науково-навчальний центр, художня галерея, інформаційно-туристичний центр та церква. Конгрегаційна зала буде знову використовуватись для найважливіших подій університету та країни. Продовжаться служби в Благовіщенській церкві, яка є невід’ємною частиною будівлі.

 

Проєкт реставрації в рамках гранту AFCP розрахований на період з вересня 2019 і до кінця року 2020, коли будівля ззовні буде повністю відновлена.

«Мазепин корпус є культурним надбанням не лише університету чи країни, але й всього світу, – зазначає президент НаУКМА Андрій Мелешевич. – Ми надзвичайно вдячні Посольству США за повагу до культурної спадщини України й за такий важливий внесок у збереження пам’яті десятків поколінь. Унікальність Староакадемічного корпусу, зокрема, й у тому, що у будівлі навчалися українські гетьмани, архітектори, лікарі, філософи, священники. Багато з них вже є символами та ідейними натхненниками українців: архітектор Іван Григорович-Барський, композитор Артемій Ведель, філософ Григорій Сковорода і ще десятки й сотні видатних українців. І сьогодні в Академії ми навчаємо студентів, котрі продовжують поступ нашого суспільства та реалізують важливу місію Києво-Могилянської академії».

 

Варто зазначити, що Староакадемічний (Мазепин) корпус Могилянки (1703 - 1740 рр.) – це найдавніша в Україні споруда, збудована для навчальних цілей, котра ніколи не змінювала свого освітнього призначення. Історія унікальної пам’ятки пов’язана з іменами випускника КМА гетьмана Івана Мазепи, який фінансував будівництво, та славетного митрополита Київського Рафаїла Заборовського, який його добудував за проектом архітектора Йогана Шеделя. Упродовж XVIII століття в Староакадемічному корпусі розташовувалось вісім навчальних класів, включно зі старшими філософським та теологічним, де навчалися усі студенти Академії того часу. Зображення Староакадемічного корпусу міститься на реверсному боці банкноти номіналом 500 гривень поряд із зображенням печатки навчального закладу, що використовувалася в XVIII столітті. Також зображення Староакадемічного корпусу можна побачити на сторінках паспорту громадянина України для виїзду за кордон, на логотипі Інституту української археографії та джерелознавства ім. М. С. Грушевського НАН України, і в логотипі Українського наукового інституту Гарвардського університету. 

 

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна