Троє учасників бойових дій отримали стипендії імені Радченка на навчання в НаУКМА

Юлія Кіріллова та Ярослав Лепявко навчатимуться на магістерській програмі «Публічне управління та адміністрування», а Євгеній Редчиць отримав можливість навчатися на спільній ЕРАМ магістерській програмі «Інженерія програмного забезпечення». Студенти отримали стипендію імені Богдана Радченка, що повністю покриває оплату за навчання в НаУКМА.

  

«Цьогоріч на першому етапі одержали 14 заявок на стипендію. Після перевірки документів та результатів вступу в університети залишилось 7 ветеранів. З них троє вступили в КШЕ, троє - у НаУКМА, і один - в УКУ», - розповідає співзасновниця стипендії Любов Шипович.

У цьому році ініціаторки створення стипендії – Любов Шипович (БП та МП факультету інформатики 2005/2007), Марія Берлінська ( МП «Юдаїка», 2015) – вирішили дещо змінити умови: апліканти могли обрати навчальний заклад для навчання - НаУКМА, УКУ та Київська школа економіки. Минулого року стипендія була заснована для ветеранів й ветеранок, що вступили на магістерку до НаУКМА. Координує стипендію випускниця НаУКМА Оксана Іванців ((БП та СП «Право», 2009/2010).

 

«Я вже навчався певний час у Могилянці на бакалавраті й мені знайомий «могилянський дух», – розповідає стипендіат Ярослав Лепявко. – У першу чергу, подобається свобода, яка лежить в основі життя Академії: свобода думки, поглядів, розвитку, свобода вибору; відсутність «зашореності» й формальних авторитетів. Відсутність корупції. Власне, тому й не дуже вагався, обираючи навчальний заклад. А рішення піти навчатися після військової служби для мене є логічним - це й саморозвиток, і продовження боротьби, щоби бути більш корисним собі та країні. Крім того, навчання протягом усього життя є вимогою сучасного часу.

Думаю, що навчання на програмі «Публічне управління та адміністрування» дасть мені змогу пізнати державну систему й побачити можливості для її змін та вдосконалення. Прагну долучитися до процесу реформування державного управління в Україні: зробити його ефективнішим та простішим, взаємодію громадян із державою - зрозумілою та доступною». 

Ярослав Лепявко – народився 1990 року в Чернігові. Активний учасник подій на Майдані. У 2014-2015 роках служив у батальйоні «Чернігів»: заходив із ним у Рубіжне, Сєвєродонецьк, Лисичанськ, згодом – захищав позиції у Станиці Луганській. У 2016-2018 роках перебував у складі полку «Азов», переважно на Маріупольському напрямку: Гнутове, Павлопіль, Водяне; а також Мар'їнка та Красногорівка.

 

 

 

«Повернувшись додому, як і більшість ветеранів та ветеранок, у мене виникла проблема з подальшим працевлаштуванням (за освітою Юлія - юрист), бо в період моєї служби, хоч і не законно, та з роботи мене звільнили, - ділиться своєю історією стипендіатка Юлія Кіріллова. – Далі почались співбесіди та пошуки роботи, як правило – безуспішні. Тому, що працедавців цікавили професійні навички за останній рік, сертефікати про проходження навчань тощо. А я в професійному плані, навчилась вправлятися зі зброєю та вміла ще купу корисних речей – але аж зовсім не для цивільної і не для юристки. Згодом почала надавати юридичні консультації ветеранам та членам їхніх родин у ГО «Юридична Сотня», допомагала в оформленні «статусів» інвалідів війни хлопцям у ГО «Авангард АТО Броварії». Сьогодні я займаюсь тим, що мені подобається та приносить задоволення. Я мрію створити в Україні дієву систему психологічної реабілітації та реадаптації для українських ветеранів та ветеранок. Але брак досвіду та знань в цій сфері даються взнаки. Сподіваюсь, що навчання в Академії допоможе отримати необхідний інструментарій для якісних змін у цих сферах. Особливої відповідальності додає й те, що мене визначили координаторкою напряму реабілітації в ГО «Жіночий Ветеранський Рух», і решта учасниць розраховують на мою допомогу та підтримку». 

Юлія Кіріллова – служила у 25-му окремому мотопіхотному батальйоні «Київська Русь». У 2015-2016 роках була розвідницею-гранатометницею/санінструкторкою під Попасною та на Світлодарській дузі. На фронті у 2014 році загинув чоловік Юлії — Кіріллов Даніл. Юля брала активну участь у подіях на Майдані. Подолала посттравматичний синдром, а тепер є координаторкою напрямку соціально-психологічної реабілітації та реадаптації Жіночого ветеранського руху.

 

 

Ще одну стипендію на навчання отримав Євгеній Редчиць – вступив на спільну магістерську програму за напрямом «Інженерія програмного забезпечення» НаУКМА та «EPAM Україна».

Рішення про надання стипендії Євгенію було прийнято в останній момент: «Звичайно, ж ми хотіли дати йому стипендію, але ... з цим виникла проблема, - розповідає співзасновниця стипендії Люба Шипович. –Адже ця програма коштувала $4000 (оплата Ерам) + $2000 (оплата НаУКМА), а – це значно перевищувало бюджет на одного стипендіата, бо ми збирали кошти з розрахунку на звичайні магістерські програми. І ми були б змушені відмовити Євгену, але… Вирішили запитати в компанії Ерам, чи не покриють вони навчання для Євгена. Мене познайомили з головою «EPAM Україна» Юрієм Антонюком та керівниками програми Оксаною Ситніковою та Максимом Пачабутом. І у нас вийшло – «EPAM Україна» підписала з Євгеном контракт на 100% знижку в оплаті. Це дуже круто, що бізнес включився в допомогу ветеранові. Величезна подяка компанії Ерам»! Євгеній Редчиць у 2011 році закінчив Військовий інститут телекомунікацій та інформатизації НТУУ «Київський політехнічний інститут» та отримав ступінь спеціаліста за спеціальністю «Захист інформації з обмеженим доступом та автоматизація її обробки».

 

З літа 2011 року до початку 2018 року проходив службу в Науково-дослідному інституті Збройних Сил України. Закінчив службу за станом здоров’я внаслідок отриманого поранення та контузії в зоні проведення АТО. 

«Я вважаю, що середовище, у якому зростає професіонал, є надважливим для його формування, – розповідає Євген про мотиви вступу в НаУКМА. – І я дуже багато чув, що Академія – це та спільнота, котра найбільше дбає про своїх і, що не менш важливо, формує високі вимоги. Я радий, що приєднуюся до цієї спільноти і стаю одним із тих, хто згодом розвиватиме та зміцнювати її».

 

Стипендіальну програму для осіб, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України і брали безпосередню участь в Антитерористичній Операції, заснували у 2018 році випускниці НаУКМА Люба Шипович, Марія Берлінська та Оксана Іванців. Назвали стипендію на честь Богдана Радченка – студента КМА першого набору, який добровольцем пішов на Схід і загинув у 2016 році.

У Могилянці у 2018 лауреатами програми стали троє ветеранів – Роман Артюхов, Андрій Мацейко та Дмитро Сиченко й одна ветеранка – Андріана Сусак. Вони навчаються на програмі «Публічне управління та адміністрування». 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Фото стипендіатів 2018 та 2019 років.

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна