Бібліотека – серце Університету: що кажуть цифри?

Сьогодні, 30 вересня, в Україні відзначають День бібліотек. 

Могилянська книгозбірня є невід’ємною частиною університету та щоденно приймає у середньому 1700 користувачів за день.

 

У 1992 році, як свідчать записи в інвентарних книгах, до Бібліотеки надійшли перші книжки – це були дарунки викладачів НаУКМА, а через брак приміщень читальну залу тимчасово облаштували в приміщенні церкви Благовіщення. Станом на 1993 рік фонд бібліотеки налічував 38 тисяч томів, а сама бібліотека розташовувалася у двох читальних залах та залі абонементу в першому корпусі.

 

Нині загальний фонд Бібліотеки налічує 854 759 примірників, сумарною вартістю 12 510 806, 99 грн. Загальна площа бібліотеки становить 5 937,7 м.кв, а Бібліотека розташована у шести корпусах університету.

 

Створення електронного каталогу та автоматизації обробки замовлень і обліку книг та сайт бібліотеки розпочали роботу ще 1996 року. Сьогодні електронна колекція налічує 116 967 назв ресурсів, а 99% замовлень на бібліотечні документи основного фонду відбуваються в електронному режимі.

 

У 2018 році бібліотекарі НаУКМА фізично видали 3 549 296 книг! 69 приватних книгозбірень українських вчених та діячів української діаспори з США, Канади, Бразилії, Німеччини та Польщі зберігаються у Бібліотеці НаУКМА. Серед них особисті колекції Тетяни та Омеляна Антоновичів, Михайлини Коцюбинської, Ілька Кучеріва, Дмитра Павличка.

 

«Могилянська бібліотека – найкраща, бо Ви робите її такою! Невтомною працею, днем за днем, рік за роком, книжка за книжкою, – вітає зі святом віце-президентка з наукової роботи та інформатизації Тетяна Ярошенко. – Могилянська бібліотека нині – серце університету, його головна творча лабораторія! Бажаю вам, шановні колеги й колєжанки, подальшої творчої наснаги, міцного здоров’я, натхнення, радості й нових успіхів у вашій благородній просвітницькій справі!»  

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна