Освітня експедиція Асоціації студентів-політологів НаУКМА в Маріуполі

Студенти НаУКМА відвідали Маріуполь у рамках триденної освітньої експедиції, де ознайомилися з досвідом культурного, інституційного та освітнього розвитку Маріуполя, дискутували з громадськими активістами та міською владою, досліджували регіон Приазов’я. Візит відбувся за організаційної підтримки організації студентів-міжнародників та політологів Маріупольського державного університету «Дипкорпус».

 

politology 1

Студенти НаУКМА взяли участь у круглому столі «Повернення та переосвоєння тимчасово окупованих територій у Донецькій та Луганській областях», організованому Маріупольським Державним Університетом та громадською студентською організацією «Ліга політологів міжнародників «Дипкорпус». Дискусія відбувалася між студентами та викладачами політології та міжнародних відносин.

 

«Ідея поїхати в Маріуполь від самого початку видалась нам потрібною і корисною, – розповідає голова Асоціації студентів-політологів НаУКМА, студент 1 курсу спеціальності «Політологія» Роман Стеблівський. – Адже політологи, які аналізують і створюють суспільну дискусію, мають дивитися в суть питання, бачити різні точки зору, відчувати нюанси. Особистісне спілкування зламало багато кліше, змусило задуматися над глобальними питаннями, більше того, навіть змотивувало декого із студентів МДУ перейти на спілкування українською. Це і було метою поїздки, і я вдячний нашим маріупольським колегам за таку можливість: почути один одного й започаткувати платформу для подальшої співпраці».

 

Також у рамках експедиції члени Асоціації студентів-політологів дослідили специфіку роботи Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні та на тимчасово окупованих територіях, зустрілися з бійцями ЗСУ на базі Військового Госпіталю, довідалися про екологічний порядок денний у регіоні та дізналися різні точки зору щодо перспектив розвитку міста як від секретаря міської ради, так і від опозиційних громадських активістів.

 

politology 2

 

Під час поїздки студенти також дослідили інфраструктуру міста, що протягом останніх років динамічно розвивається, зокрема, тут створили багато вільних просторів для містян, таких як «Вежа» та «Халабуда». На базі таких об’єктів студенти та викладачі маріупольського Дипкорпусу проводять різноманітні тренінги та лекції, освітні форуми, зустрічі з діячами політики та культури.

 

«Експедиція на схід України була максимально пізнавальною для мене, як для людини, котра п'ять років тому поїхала з окупованого Донецьку, – ділиться враженнями від поїздки студент НаУКМА Ігор Макаров. – Я був у Маріуполі рік тому, та навіть за цей короткий час місто змінилося: з'явилося багато нових можливостей для студентів та містян. Варто зазначити, що, нажаль, я відчув і значний брак інформації та, як наслідок, нерозуміння багатьох питань серед маріупольців. Так, чимало місцевих мешканців під впливом пропаганди боялися навіть спілкуватися з нами російською мовою, бо ми з Києва. Це дуже здивувало мене, як російськомовну людину, котра не зазнала жодних утисків за п'ять років життя у Києві чи на Заході України – про що я й розповідав. Але позитивні враження та емоції переважають й найбільше мені сподобалося живе спілкування з колегами з Маріуполя, обмін досвідом та усвідомлення того, що регіон розвивається».

 

Текст – Асоціація студентів-політологів НаУКМА

 

Фото – Ігор Макаров, студент БП-1 «Політологія»

 

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна