«Вплив громадянського суспільства на впровадження антикорупційних реформ в Україні» - результати дослідницького проєкту ACREC

У рамках Міжнародного науково-практичного семінару в КМА Міждисциплінарний науково-освітній центр протидії корупції НаУКМА (ACREC) представив результати дослідження «Вплив громадянського суспільства на впровадження антикорупційних реформ в Україні», що реалізовувалося 1,5 року у співпраці з Лейденським університетом (Нідерланди).  

 

Дослідницький проєкт «Вплив громадянського суспільства на впровадження антикорупційних реформ в Україні» реалізовувався протягом півтора років з метою ґрунтовного аналізу політичних ролей, а також факторів, які обумовлюють ефективність та неефективність діяльності громадських організацій у сфері антикорупції на регіональному рівні України.

 

Для досягнення цієї мети було проведено 242 інтерв'ю з антикорупційними громадськими організаціями у 57 містах 23 областей України.

 

Результатом проекту став збірник аналітичних матеріалів, що складається з двох аналітичних статей та двох полісі бріфів, які розкривають різні аспекти та умови для здійснення впливу на впровадження антикорупційних реформ з боку антикорупційних громадських організацій на регіональному рівні України. Так, у аналітичній статті «Громадянське суспільство проти корупції в Україні: способи впливу» проаналізовано значення громадянського суспільства у сфері боротьби з корупцією та виокремлюються основні види інструментів, що використовують антикорупційні активісти. Також дослідники розглядають різноманітні фактори, що впливають на успішність або неуспішність антикорупційного активізму в регіонах України. Ще один аналітичний документ «Аналіз контекстуальних факторів, що впливають на антикорупційну діяльність в регіонах України» пропонує комплексне дослідження політичного контексту, як важливого фактору, який сприяє або, навпаки, сповільнює ефективність антикорупційного активізму.

 

Полісі бріфи «Громадянське суспільство проти корупції в Регіонах України: рекомендації щодо (міжнародної) допомоги»  та «Коли антикорупційний активізм в Україні має вплив? Уроки для міжнародної підтримки»  містять рекомендації щодо співпраці з міжнародними організаціями.

 

Важливо підкреслити, що для проведення даного дослідження дослідницька група з представників Міждисциплінарного науково-освітнього центру протидії корупції НаУКМА та Лейденського університету переважно використовувала якісні методи дослідження. Польові роботи полягали у проведенні напівструктурованих інтерв’ю з антикорупційними громадськими організаціями та донорами. Зокрема було проведено 242 глибинних інтерв’ю з регіональними та місцевими громадськими організаціями у 57 містах України, а також 8 інтерв’ю з представниками донорських програм/організацій. Отримані емпіричні дані й лягли в основу рекомендацій.

 

Англійська та українська версії аналітичних продуктів за результатами дослідження вже доступні в онлайн бібліотеці на сайті ACREC.

 

До редакційного колективу увійшли Макс Бадер, Оксана Гус, Андрій Мелешевич та Оксана Нестеренко за підтримки молодших аналітиків ACREC Марії Мамедбекової, Аліни Лось та Крістіни Хамбекової.

 

Нагадаємо, що в цьому році на базі Міждисциплінарного науково-освітнього центру протидії корупції НаУКМА стартувала унікальна магістерська програма «Антикорупційні студії». Міждисциплінарна програма поєднує навчальні курси у сферах політичної науки, права, економіки та соціології одночасно та дозволяє сформувати комплекс необхідних компетенцій для якісного антикорупційного фахівця.  

 

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна