Проєкт «Інтерактивний Київ» - цифровий фундамент історичної науки

Днями дослідники й дослідниці кафедри історії НаУКМА презентували проєкт «Інтерактивний Київ» - інтерактивну мапу, яка містить інформацію про різні місця та об’єкти дореволюційного Києва, що базована на виданні «Календарь, Справочная и Адресная Книга г. Киева на 1916 год». Як зазначають дослідники, це лише початковий етап – закладення цифрового фундаменту, на основі якого можна буде розпочати ґрунтовне дослідження міста в рамках цифрової історії.

 

«Інтерактивний Київ» є частиною проєкту «Місто ХХ століття крізь призму цифрової ери: освітня платформа для роботи з культурною спадщиною» – «Місто та повсякдення» Центру міської історії, реалізованого за підтримки Українського культурного фонду. Інформація, що зібрана на мапі, базована на тематичних базах даних, зібраних дослідницькою командою. У них йдеться про ті аспекти життя міста, які дозволяють нам вийти на повсякдення киян: їжа, освіта, культурне життя, медицина і транспорт.

 

Як йдеться на сайті проєкту, на даному етапі команда істориків розробила інтерактивну мапу, де є найпізніша база даних киян початку ХХ століття за фахом та місцем проживання, а також вказані власники київських будинків у рік перед революцією 1917 року. У майбутніх дослідженнях можна буде порівнювати цю базу даних з даними адресних книг попередніх років, відстежувати динаміку змін у межах окремих фахових спеціальностей, у власності Києва, у розвитку торгівельних мереж та сфери послуг, простежити вплив Першої світової війни на життя міста тощо. Матеріали сайту будуть використанні при читанні курсу «Цифрова історія».

 

Дослідниця проекту Ольга Гнидюк, випускниця бакалаврської та магістерської програм з історії НаУКМА, також отримала PhD з історії у European University Institute (Флоренція) та магістерський диплом з культурної антропології в Кембриджиському університеті каже, що проєкт є результатом успішної співпраці могилянських істориків із львівськими колегам з Центру міської історії. Учасники дослідницької команди, яка працювала над картою Інтерактивний Київ - Олена Бетлій, Ольга Гнидюк, Катерина Диса, Анна Ісаєва, Мартін-Олександр Кислий, Андрій Левченко, Олександра Оберенко, Дарина Подгорнова, Марія Чорна - є випускниками різних років НаУКМА. На сьогодні, Олена Бетлій і Катерина Диса викладають на кафедри історії НаУКМА, а Дарина Подгорнова і Марія Чорна вчаться в аспірантурі кафедри історії.

 

 

 

«Я завжди мріяла створити аналог гугл-мапи Києва, в якому сама живу і атмосферу якого знаю як рідну, – інтерактивну мапу Києва початку ХХ століття, - розповідає кураторка проекту Олена Бетлій, к.і.н., дослідниця історії Києва періоду Першої світової війни та революції, викладачка кафедри історії НаУКМА, де читає курси з міської історії та ментальних мап в Києво-Могилянській академії та керує науковими роботами з історії Києва. – Ця мрія почасти втілилася у нашому проекті. Інша давня мрія – розповісти про тогочасне місто та його людей аналітичною, а не карамельною мовою. Сподіваюся, що це також вдалося».

 

 

Варто зазначити, що цей проєкт є початком для створення цифрової лабораторії в НаУКМА, де студенти і дослідники зможуть вивчати і практикувати нові підходи до історіописання. Така лабораторія також може стати майданчиком для співпраці між різними кафедрами в Академії, адже в основі digital history, або digital humanities, лежить міждисциплінарність.  

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна