Ольга Бершадська: Якщо ми будемо чути один одного та разом шукати шляхи покращення – все вийде

Ольга Бершадська – старша викладачка кафедри іноземної англійської мови НаУКМА, фасилітаторка майстер-класів та конференцій з викладацької майстерності, перемогла в конкурсі та тепер очолює Центр забезпечення якості освіти НаУКМА. Ольга Бершадська вже тривалий час вивчає секрети успішної викладацької майстерності, а тепер опікуватиметься підвищенням якості освіти в Академії.

 

 

Як давно Ви у Могилянці й що надихає Вас у викладацькій роботі?

У Могилянці працюю 17 років. Починала з англійської для першого року навчання. З часом повикладала на всіх факультетах на різних рівнях. Наразі маю три авторські курси, втім, з новою посадою доведеться обрати один, і це буде нелегко, бо робота в аудиторії - це те, що мене живить і надихає.

 

Чому вирішили податися на конкурс і, які першочергові завдання ставите для себе на посаді керівниці?

Чесно кажучи, я до останнього дня сумнівалась, бо як вже казала, дуже люблю працювати в аудиторії, а ця посада більш адміністративна. Втім, мене завжди приваблювали нові виклики. Тим більше зараз, коли Могилянка поставила собі таку амбітну мету - стати університетом світового рівня, і для мене честь долучитися до цього процесу.

 

Які на Вашу думку проблеми є зараз у Академії, котрі Ви зможете вирішити разом із командою Центру?

Один з аспектів, на які хотілося б звернути увагу, це налагодження комунікації. Як і будь-яка інша велика організація, ми маємо ситуацію, коли комунікація в основному відбувається по вертикалі, і різні факультети та кафедри нечасто спілкуються між собою. Це природній процес, і надзвичайно важливо, щоб ми всі розмовляли однією мовою і розуміли, куди йдемо. Наш Центр може стати тією ланкою, котра пов'язує різні підрозділи між собою і робити все для того, щоб у нас всіх було спільне розуміння таких понять як, наприклад, «якість», «університет світового рівня» чи «силабус».

 

На чому фокусуватиметеся й чи маєте вже плани на наступний тиждень як керівниця Центру?

Так сталося, що першим моїм завданням на новій посаді є організація процесу заповнення опитувальника «Системи внутрішнього забезпечення якості у вітчизняних закладах вищої освіти» від НАЗЯВО. Це чудова нагода, з одного боку подивитись, наскільки освітній процес у нашому університеті відповідає основним принципам європейського стандарту якості вищої освіти ESG-2015, а з іншого боку – познайомитися з колегами з різних підрозділів.

 

Що б хотіли передати колегам й студентам, аби покращення могилянської освіти стало ефективнішим та результативнішим?

Я вірю, що секретом ефективної роботи є відкритість та діалог. Якщо ми будемо готові чути один одного, домовлятися та разом шукати шляхи покращення, в нас все вийде.  

 

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна