У Могилянці завершилося навчання консультантів за програмою СЕТА

Протягом двох тижнів 21 спеціаліст і спеціалістка, які надають послуги ветеранам та членам їхніх родин, навчалися на тренінгу «Трансдіагностичне психологічне консультування СЕТА». Навчання за програмою СЕТА проводиться Центром психічного здоров’я та психосоціального супроводу НаУКМА  та Університетом Джонса Гопкінса, за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).

 

2019 12 23 CETA

«Вручення сертифікатів учасникам тренінгу «Трансдіагностичне психологічне консультування СЕТА»

 

«СЕТА – це програма психологічного консультування для ветеранів, які переживають емоційні складнощі внаслідок війни, - розповідає керівник Центру психічного здоров’я та психосоціального супроводу НаУКМА Сергій Богданов. - Ефективність СЕТА була підтверджена численними дослідженнями, зокрема і в Україні. Програма СЕТА допомогає швидко зменшити симптоми депресії, тривоги, психологічної травми і зловживання алкоголем. Її суттєва перевага в тому, що ветеранам допомагатимуть самі ветерани, які пройшли відповідне навчання і працюватимуть під керівництвом супервізорів і тренерів. Ще одна перевага - консультанти зможуть допомогти тим, хто має чисельні емоційні складнощі одночасно, наприклад і проблеми з конфліктами у родині, і депресією, і зловживанням алкоголем».

 

Цього разу сертифікати про проходження навчання отримали 21 представник і представниця ветеранських організацій, котрі вже працюють із ветеранами та їхніми родинами в Києві, Полтаві, Харкові, Херсоні, Щасті, Краматорську. На тренінгу учасники вдосконалювали свої навички та вивчали теоретичний матеріал програми, практикувалися в проведенні індивідуальних консультацій, розбирали практичні кейси, отримували від тренерів зворотній зв'язок та рекомендації, щоб забезпечити розуміння та засвоєння навичок, а також налагоджували комунікацію та працювали в команді.

 

Програму СЕТА розробили дослідники психічного здоров’я університету Джонса Гопкінса. Зараз її ефективно використовують для роботи з травматичним досвідом спеціалісти у всьому світі: США, Ірак, Бірма, Тайланд, Замбія, Ефіопія.

 

В Україні проект СЕТА започаткований у 2015 році на базі Центру психічного здоров’я та психосоціального супроводу НаУКМА. За цей час тренери підготували 31 СЕТА-консультанта і допомогли близько 400 особам. Зараз команда навчає нових консультантів і розширює географію діяльності.

 

Варто зазначити, що Центру психічного здоров’я та психосоціального супроводу НаУКМА створили в 2013 році для підтримки та роботи з тими, хто брав участь у подіях на Майдані. Згодом фахівці Центру почали розробляти програми та фокусуватися на допомозі постраждалих від конфлікту осіб, включно з: учасниками АТО, ВПО, волонтерами, членами їхніх родин та іншими. Було відкрито Центри психосоціальної реабілітації в Покровську та Слов’янську.

Фахівці Центру також працюють над такими напрямами, як надання психологічної та психосоціальної допомоги, навчання/підготовка/підвищення кваліфікації спеціалістів психосоціальної сфери, проведення досліджень та розробка методичних та інформаційних матеріалів.

 

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна