Перші наукові читання імені Володимира Полтавця у НаУКМА

05 лютого 2020 року Школа соціальної роботи (ШСР) НаУКМА провела Наукові читання імені професора Володимира Івановича Полтавця в рамках Днів науки в НаУКМА. Організатори планують проводити конференцію щорічно та популяризувати дослідження соціальної роботи серед молодих науковців.

 

Наукові читання у форматі конференції для молодих науковців відкрила доцент, канд. соціол. наук, завідувачка кафедри ШСР, випускниця НаУКМА Наталя Гусак. Читання відкрив надзвичайно мотиваційною промовою про супер силу досліджень та їх значення для соціальної роботи і її клієнтів професор Університету Монмаут, стипендіат програми імені Фулбрайта, який впродовж 2019-2020 року викладає у Школі соціальної роботи Майкл Кронін.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

PhD, канд. пед.наук., старша викладачка ШСР, випускниця НаУКМА Алла Бойко презентувала доповідь про актуальні питання досліджень соціальної роботи та ринок праці; старша викладачка кафедри ШСР, випускниця НаУКМА Лілія Дума розповіла про особливості підготовки плану трансформації закладу інституційного догляду та виховання дітей, Наталія Гусак розповіла про підхід IDEA та ключові програми його реалізації як метод деінституціоналізації в сфері психічного здоров’я, а доцент, канд. філос. наук Надія Кабаченко представила доповідь на тему «Проблеми розвитку соціальної роботи в громадах».

 

Викладачі ШСР також презентували доповіді про актуальні питання досліджень соціальної роботи, а студенти бакалаврської та магістерської програм представили власні наукові розвідки, які виконують, навчаючись у Школі соціальної роботи.

Ліза Якнюнас, студентка магістратури другого року навчання презентувала дослідження «Як соціальні працівники визначають межі в реалізації права дитини на участь в прийнятті рішень?».

Марія Раудіна, студентка бакалаврату четвертого року навчання роповіла про особливості розкриття та прийняття статусу ВІЛ-інфікованими дітьми та підлітками.

Про підходи до подолання булінгу в школах доповідала Христина Скороход, студентка бакалаврату четвертого року навчання.

Катерина Костенко, студентка магістратури другого року навчання розкрила тему «Підходи до розуміння інвалідності: зміна парадигми», а старша викладачка кафедри Олена Іванова розповіла про модель соціальної реабілітація осіб з інвалідністю. «Роль соціального працівника в наданні послуг з психічного здоров’я в громаді» - тема доповіді Катерини Кріжік, студентка бакалаврату четвертого року навчання. Про принципи догляду за людьми, що живуть з деменцією розповіла Ірина Зборовська, студентка бакалаврату четвертого року навчання, а доцент, канд. пед. наук Наталя Романова представила доповідь «Старіння населення та сучасні тенденції щодо поширення деменції».

 

Про мобільні бригади соціально-психологічної допомоги у системі реагування на випадки домашнього насильства розповіла Анна Мніщенко, студентка магістратури другого року навчання, а доцент, канд. псих. наук Олена Савчук представила доповідь «Міжнародні стандарти щодо послуг для постраждалих від насильства».

Доповідь на тему «Спілкування як один із чинників професійного стресу працівників «допомагаючих професій» представила старша викладачка Наталя Дмитришина, а Мар’яна Ванда, студентка бакалаврату четвертого року навчання – «Медіація конфліктів як інструмент для створення безпечного та мирного освітнього середовища».

 

Усі доповіді будуть надруковані у тезах збірки Наукових читань.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Професор, доктор медичних наук Володимир Іванович Полтавець (1941-1999) був засновником та керівником Школи соціальної роботи НаУКМА. Він прийшов працювати і Академію ще у 1993 році, переїхавши до Києва із Дніпра. Володимир Іванович працював на посадах провеста, проректора з наукової роботи, голови Вченої ради, декана, завідувача кафедри «Школи соціальної роботи», котру він створив у 1994 році. Володимир Іванович реалізував численні міжнародні проєкти, редагував переклади книг та праць іноземних науковців, був кореспондентом-редактором Британського психіатричного журналу.

«Оцінюючи свій внесок, Володимир Іванович підкреслював, що все, що він робив, намагався зробити якнайкраще. Індикатором же «кращого» були, як правило, його власні погляди», - згадують Ірена Грига та Денис Полтавець у «Збірнику на пошану пам’яті Володимира Полтавця».

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна