У науковій бібліотеці НаУКМА презентували путівник колекцією Джеймса Мейса

«Меморіальна бібліотека Джеймса Мейса в НаУКМА» - путівник, виданий Науковою бібліотекою НаУКМА у 2019 році, де представлено опис книжкової та архівної колекції відомого американського дослідника історії України, видатного громадського діяча Джеймса Мейса.  

 

Презентація нового видання відбулася за участі директорки Наукової бібліотеки НаУКМА Тетяни Чорної, віце-президента з наукової роботи та інформатизації, доцента Тетяни Ярошенко, керівниці Науково-дослідного центру орієнталістики імені Омеляна Пріцака, директорки Музею НаУКМА Таїсії Сидорчук, професорки кафедри міжнародного права НаУКМА Мирослави Антонович, завідувачки відділу бібліографії Наталії Павлів та першої заступниці генерального директора Національного музею Голодомору-геноциду Ірини Батирєвої.

 

У путівнику, окрім повного опису книжкового зібрання, архівних документів дослідника, також увійшла бібліографія праць Джеймса Мейса – книжки, статті з газет і часописів, збірників, енциклопедій, матеріали конференцій. Матеріали з його особистої колекції до Наукової бібліотеки Національного університету «Києво-Могилянська академія» передала у 2005 році вдова дослідника Наталя Дзюбенко-Мейс. На підставі цього зібрання було сформовано Меморіальну бібліотеку Джеймса Мейса в НаУКМА.

Колекція налічує 2758 назв/3629 примірників друкованих видань, в тому числі 159 назв періодичних видань, значну частину колекції становить особистий архів дослідника.

 

 

Над виданням путівника працювали Ольга Жолудь, Ольга Олофінська, Таїсія Сидорчук, Ганна Хроболова, Наталія Павлів та Тетяна Чорна. Видання підтримано коштом Фонду імені Дж. Мейса у Міжнародному Благодійному Фонді відродження Києво-Могилянської академії. Основу Фонду склали кошти спадщини світлої пам’яті Євгена Теслюка (Канада), сприяння у отриманні коштів надав пан Богдан Карпінський (Канада).

 

 

Джеймс Мейс – американський історик, політолог, журналіст, дослідник голодомору в Україні. У 1986-1987 роках Джеймс Мейс був виконавчим директором комісії дослідників (юристів та істориків) при Конгресі США, які повинні були дати оцінку Голодомору 1932–1933 років. Мейс не був членом комісії, проте її часто називали «комісією Мейса». Саме він займався написанням звіту комісії.

У 1993 переїхав зі Сполучених Штатів у Київ (Україна). З 1995 р. до останнього дня свого життя Дж. Мейс працював та викладав в НаУКМА, був професором кафедри політології відродженої Могилянки.

Викладав етнополітику, політику США та Канади, Центральної та Східної Європи.  

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна