Могилянська спільнота вітає Ліну Костенко з ювілеєм!

Щиро й з честю вітаємо Ліну Костенко - видатну українську письменницю, поетесу-шістдесятницю, лауреатку Шевченківської премії (1987) за історичний роман у віршах «Маруся Чурай», Почесну професорку НаУКМА, котра відзначає сьогодні 90-літній ювілей. 

 

Легендарна Ліна Костенко залишила свій слід і в історії відродженої Могилянки. У 1999 році Ліна Костенко прочитала для студентів Києво-Могилянської академії лекцію «Гуманітарна аура нації, або дефект головного дзеркала», котра стала культовою, перевидавалась декілька разів, а газета «День» опублікувала її в серії «Підривна література».

 

Могилянка - це єдиний український університет, студентам котрого випала честь навчатися в найвидатнішої інтелектуалки сучасності. Свого часу Ліна Василівна створила для студентів НаУКМА авторський курс «Українська культура в проекції на третє тисячоліття».

«Її називають королевою української поезії ХХ століття, яка «в часи безвір’я повертала людям віру у слово, а також такі поняття, як гідність, національна честь і самоповага», - пише у своєму дописі-вітанні Іван Малкович. - Її поетичними і прозовими рядками читачі висловлюються про безліч тем і речей. Вражає всеохопна тематика поезії Ліни Костенко: від високої любовної лірики, української і світової історії — до актуального сьогодення:

«І жах, і кров, і смерть, і відчай,

і клекіт хижої орди.

Маленький сірий чоловічок

Накоїв чорної біди…».

 

Під час подій Помаранчевої революції Ліна Костенко підтримала спільноту могилянців і взяла участь в живому ланцюзі, котрий був відповіддю студентів на тиск з боку влади. 

 

 

У 2005 році в Києво-Могилянській академії на відзначення 75-річного ювілею видатної української поетеси був проведений круглий стіл за участі самої ювілярки.

Модерні інтерпретації творчості Ліни Костенко оприлюднили літературознавці, мистецтвознавці й поети Володимир Моренець, Володимир Панченко, Оксана Пахльовська, Микола Ільницький, Тарас Салига, Лариса Брюховецька, Іван Малкович. За результатами події був виданий збірник матеріалів «Поезія Ліни Костенко в часах перехідних і вічних», котрий можна прочитати в Бібліотеці НаУКМА.

 

Ліна Костенко - авторка поетичних збірок «Над берегами вічної ріки», «Неповторність», «Сад нетанучих скульптур», поеми «Берестечко» (1999, 2010).

У 2010 році опублікувала перший прозовий роман «Записки українського самашедшого».  

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна