Проект StopFake став партнером Facebook у боротьбі з фейками в Україні

 

У рамках заходів з протидії дезінформації по всьому світу Facebook запускає фактчекінгову програму в Україні. Допомагати Facebook боротися з фейками та перевіряти достовірність інформації будуть Stop Fake та VOX - організації, сертифіковані незалежною Міжнародною мережею фактчекінгу (International Fact-Checking Network). Повідомляють на сайті StopFake.

 

 

«Ми раді запустити в Україні фактчекінгову програму разом з фактчекінговими організаціями VOX та Stop Fake. Facebook серйозно ставиться до протидії фейковим новинам і тому постійно працює над тим, аби допомогти припинити поширення дезінформації на своїх платформах», – зазначили в компанії Facebook.

 

Ця програма є частиною системи заходів Facebook щодо покращення якості і достовірності інформації у стрічці новин, що складається з трьох напрямків роботи. Компанія видаляє облікові записи та контент, які порушують Стандарти спільноти чи Рекламну політику, зменшує розповсюдження фейкових новин та сенсаційного неправдивого контенту, а також повідомляє про них користувачів, надаючи більше деталей і контексту про дописи.

 

Експерт з перевірки фактів позначає інформацію як фейк, вона з’являється у стрічці новин нижче. Це допомагає зменшити і в результаті – зупинити поширення недостовірного контенту, а також мінімізувати кількість людей, які його побачать. Крім цього, зменшується поширення фейків сторінками чи доменами, які це роблять регулярно. І відтак – вони втрачають можливість монетизації контенту та розміщення реклами. Після позначення допису фейковим ми попереджаємо людей, які його бачать чи хочуть ним поділитися, що інформація недостовірна.

 

 

З самого початку після свого створення 2014 року StopFake боровся проти дезінформації, - розповідає головний редактор StopFake, директор Могилянської школи журналістики Євген Федченко. - Ми були однією з перших фактчекінгових команд, які почали системну боротьбу з фейковими новинами. Сьогодні ми продовжуємо цю роботу, щоб разом з Facebook зупинити поширення контенту, який може нести загрозу для аудиторії”.

 

Виконавчий директор, продюсер російськомовного телевипуску StopFake Руслан Дейниченко каже: “Facebook зараз найпопулярніша соціальна мережа в Україні. Ми би хотіли, щоб вона залишалася зручним і надійним каналом для спілкування людей. А зловмисники, які б хотіли використати надзивичайно широкі можливості цієї платформи для поширення неправди і дезінформації, не мали жодної можлиості це зробити”.

 

Сайт для перевірки фактів Stopfake.org був запущений 2 березня 2014 року. Ініціаторами його створення стали викладачі, випускники та студенти Могилянської школи журналістики та програми для журналістів і редакторів Digital Future of Journalism. До проекту долучилися журналісти, редактори, програмісти, перекладачі – всі ті, кому була небайдужа доля України та її народу під час окупації Криму і війни на Донбасі.

Зараз контент StopFake продукується 11 мовами: російською, англійською, іспанською, румунською, болгарською, французькою, італійською, голландською, чеською, німецькою та польською мовами. Це – сайт, відео для Інтернет та місцевих телеканалів в Україні, подкасти та радіопрограми, друкована газета «Твоє право знати», а також соціальні мережі.

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна