30 квітня - 100 років Юрію Семенку

30 квітня виповнюється 100 років від дня народження Юрія Семенка (30.04.1920, с. Михайлівка Апостольського р-ну Дніпропетровської обл. – 07.03.2003, Мюнхен) – журналіста, редактора, письменника, першого історика українських шахів, міжнародного майстра ФІДЕ (Fédération Internationale des Échecs, FIDE) — міжнародної організації шахістів. 

 

 

У десять років Ю. Семенко разом з репресованою родиною був вивезений у 1930 р. до табору до північної Росії. У 1937 р. зміг повернутися в Україну; в 1937-1940 рр. навчався на філологічному ф-ті Дніпропетровського університету; в 1940-1941 рр. працював і навчався заочно в Запорізькому педінституті, після закінчення якого одержав диплом викладача української мови й літератури. Під час німецької окупації вчителював в Апостолівській середній школі та очолював товариство «Просвіти» округи Апостолове – Кривий Ріг.

 

На початку 1944 р. був вивезений до Німеччини, де працював як «остарбайтер» вантажником у депо Ганновера. У 1950-1954 рр. – співредактор газети «Українські вісті» (м. Новий Ульм), у 1957-1966 рр. – головний редактор «Українського селянина». Активно друкувався в численних часописах в різних країнах поселення української еміграції.

 

Очолював Селянську партію, згодом Союз Земель Соборної України та був керівником представництва Української Народної Республіки в Німеччині.

 

Підтримував дружні стосунки з діячами української еміграції – Володимиром Доленком, Тарасом Бульбою-Боровцем, Наталією Полонською-Василенко, Наталією Павлушковою, а також з українськими та іноземними шаховими гросмейстерами – Олександром Селезнівим, Федором Богатирчуком, Юхимом Боголюбовим, Степаном Попелем, Орестом Поповичем, Віктором Корчним, Олександром Білявським, Олегом Романишиним, Адріаном Михальчишиним, Василем Іванчуком, Людеком Пахманом.

 

Похований на цвинтарі у Вальдфрідгоф біля Мюнхена.

  

Юрій Семенко – автор та упорядник низки книг, зокрема, спогадів про Голод 1933 року в Україні та історію шахів в Україні і в українській діаспорі

 

З проголошенням незалежності України друкувався в багатьох українських періодичних виданнях, зокрема, в часописах «Вільна думка», «Борисфен», «Козацтво», «Кур’єр Кривбасу», «Старожитності», «Наш час». Він – один із спонсорів словника «Діячі Січеславської «Просвіти».

 

  

В останні роки життя Ю. Семенко передав окремі комплекси своїх бібліотеки і архіву до Української вільної академії наук в США та бібліотеки ім. Симона Петлюри в Сарселі, Париж.

До наукової бібліотеки НаУКМА книги й архівні документи Ю. Семенка надійшли у 2005 р. від київського журналіста Петра Безпалька, котрий був знайомий з Ю. Семенком і написав про нього декілька статей в українській періодиці та в книзі «Шахісти української діаспори». - К., 1999.

 

У НаУКМА зберігається частина документів архіву Ю. Семенка, що датується в основному періодом 1990-х – початку 2000-х рр. і включає його листування з українськими журналістами, науковцями, статті та замітки про Ю. Семенка в українській періодиці, фотографії.

Одним із захоплень Ю. Семенка були шахи. Він брав участь у різних шахових змаганнях, був членом шахових асоціацій, підтримував стосунки з багатьма шахістами. Завдяки Ю. Семенку сьогодні в НаУКМА зберігаються автографи видатних українських та іноземних шахістів – Адріана Михальчишина, Олександра Білявського, Володимира Корчного, Людека Пахмана.

 

З описом архівному фонду Ю. Семенка можна ознайомитись за посиланням.

 

Керівник Музею НаУКМА, кандидат історичних наук Таїса Сидорчук  

 

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна