У НаУКМА відбувся вебінар-діалог за участі Послів Лариси Ґаладзи і Андрія Шевченка

Під час вебінару "Україна та Канада: особливе партнерство" Надзвичайний і Повноважний Посол Канади в Україні п. Лариса Ґаладза та Надзвичайний і Повноважний Посол України в Канаді п. Андрій Шевченко обговорили головні пріоритети співпраці країн, можливості та умови запровадження безвізового режиму та багато іншого. Вступне слово мав президент Києво-Могилянської фундації Канади Евген Чолій, модерував зустріч 3-й президент НаУКМА Андрій Мелешевич.

Учасники мали змогу послухати короткі виступи Послів, а також відповіді на запитання, котрі надсилали заздалегідь і під час зустрічі. На онлайн-подію зареєструвалося понад 150 учасників із різних міст України та Канади, а також із Грузії та Молдови.

 

 

У вступному слові пан Чолій подякував Послам за участь, розповів про історію створення Києво-Могилянської фундації Канади і зазначив, що правління Фундації зацікавлене у розвитку тіснішого партнерства України та Канади, зокрема, в галузях освіти і науки, сприяння ж такій співпраці – серед головних завдань Фундації.

Надзвичайний і Повноважний Посол Канади в Україні пані Лариса Ґаладза розпочала свою промову з подяки всім, хто долучився, і зауваги, що їй приємно бачити серед слухачів канадійців. Пані Посол розповіла про пріоритетні напрями співпраці між країнами. Перший напрям – це безпека та оборона (defence and security), у теперішніх умовах він є надзвичайно важливим. Другим вагомим напрямом співпраці, про який, як із здивуванням зауважила пані Ґаладза, чомусь не надійшло попередніх запитань, є просування прав жінок та забезпечення гендерної рівності. Важливою складовою цього напряму є допомога в протидії домашньому насильству (domestic violence). Ще одним пріоритетом є інвестиції та торгівля. Пані Посол розповіла про те, як Канада стимулює та допомагає Україні розвивати інвестиційний потенціал.

Надзвичайний і Повноважний Посол України в Канаді пан Андрій Шевченко, насамперед, зазначив, що йому дуже приємно брати участь у події, оскільки він не лише був студентом Могилянки, а ймовірно, став першим народним депутатом і першим Послом із когорти студентів-могилянців. Посол Шевченко зазначив, що співпраця України й Канади є виграшною для обох країн. Пан Шевченко також розповів, що зараз активно працює над розвитком міжнародної академічної мобільності та можливістю українській молоді вільно та без перешкод навчатися та працювати в Канаді .

Після коротких доповідей Посол Ґаладза та Посол Шевченко відповідали на запитання учасників вебінару та модератора зустрічі Андрія Мелешевича. Посол Шевченко розповів про цінність партнерства наших країн, про своє навчання в Києво-Могилянській академії та роль Могилянки в його житті, найяскравіші моменти співпраці між країнами. Посол Ґаладза відповіла на запитання про феномен збереження українських традицій в українській діаспорі Канади, про можливість безвізового режиму для українців та умови його запровадження, а також про спільні освітні і дослідницькі програми.

Повний відео запис вебінару також доступний на Ютуб-каналі НаУКМА.

Організаторами вебінару-діалогу є Посольство України в Канаді, Посольство Канади в Україні і Києво-Могилянська академія, за особливої підтримки Клубу студентства міжнародних відносин НаУКМА і Києво-Могилянської фундації Канади.

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна