Cтипендію імені Наталії Ксьондзик у 2020 році отримала Поліна Плахіна

Уже вдруге в НаУКМА обрали лауреатку відзнаки на честь випускниці НаУКМА Наталії Ксьондзик – за дослідження «Семантизація літер у поетичних текстах європейського авангарду кінця ХІХ - поч. ХХ ст.» її отримала Поліна Плахіна. У 2019 році цю стипендію заснували батьки, чоловік та друзі Наталії за підтримки Асоціації випускників НаУКМА і кафедри літературознавства.

IMG 2521Лауреатка стипендії 2020 Поліна Плахіна

Цьогоріч стипендіальний комітет обирав переможця зі семи кандидатів. Процедура відбору передбачає два етапи: відбір п'яти найкращих робіт серед усіх, поданих на конкурс, та співбесіди претендентів із комітетом і визначення переможця. 

Варто зазначити, що задля забезпечення багаторічної стабільної виплати стипендії засновники створюють пропам’ятний фонд, який буде сформовано з благодійних пожертв, розміщених на рахунку у Міжнародному Благодійному Фонді відродження КМА. 

Всі охочі можуть долучитись до формування стипендіального фонду, перерахувавши будьякі кошти у зручний спосіб. Важливо: у призначенні платежу необхідно вказати – «Благодійний внесок на стипендію ім. Н. Ксьондзик». 

Роздуми про мету та значення відзнаки, історію життя Наталії Ксьондзик – читайте в тексті Наталії Пелешенко, адміністраторки стипендії, старшої викладачки кафедри літературознавства.

"Віримо, що традиція житиме"

Відійшов в історію навчальний рік 2019-2020, рік, який поставив нас перед безліччю викликів і переусвідомлень, здавалося б, звичайних речей. Ми боялися спершу занять у дистанційному форматі, потім страшилися сесій, а найбільше викладачів і студентів лякали захисти дипломних робіт у ZOOM. Але і це минулося, захисти відбулися організовано, в атмосфері фахового зацікавлення та наукового полілогу. Навіть краще сприймалися презентації досліджень наших випускників у дистанційному форматі, бо нічого стороннього не відволікало ні викладачів, ні студентів. Кращі роботи були відзначені рейтинговими балами та матеріальною винагородою. Могилянські бакалаври-літературознавці мають дві таких відзнаки за кращі кваліфікаційні (дипломні) роботи з літературознавства: премію імені професора Романа Струця та Стипендію імені Наталії Ксьондзик, бакалаврська кваліфікаційна робота якої «Рецепція принципів класицистичної поетики в літературі Російської імперії XVIII-ХІХ ст.» була відзначена у 2006 році премію професора Романа Струця (тоді ще не було слова «імені» в назві премії, бо пан Роман сам надсилав кошти для неї).

Іменні стипендії, фонди, премії з’являються як для увіковічення пам'яті про людину, що на її честь заснована відзнака, для створення присутності її у нашому спільному просторі, так і для заохочення та стимулювання претендентів, зокрема студентів, до наукового пошуку і цікавих знахідок. Стипендія імені Наталії Ксьондзик, нашої студентки й аспірантки (2002-2011) була заснована 2019 року батьками, чоловіком та друзями Наталії за підтримки Асоціації випускників НаУКМА і кафедри літературознавства. Вперше ця стипендія була вручена 28 червня 2019 року на церемонії Конвокації, як і було визначено стипендіальними умовами. Першою ж лауреаткою стала Сніжана Уманець, яка зараз навчається на магістерській програмі в Португалії.

Другий раз, мабуть, найважче проводити конкурс, коли процедура вже стає традицією, а ніби ще не все відпрацьовано до деталей. Але і цього складного року стипендіальний комітет у складі представників родини (мами, Наталії Миколаївни Ксьондзик, чоловіка, Сергія Богдана) та подруг, випускниць факультету гуманітарних наук (Олександри Балясної, Тетяни Булах, Алли Боряк, Ганна Донської, Жанни Лазоришин) визначив переможця у конкурсі на отримання стипендії ім. Наталії Ксьондзик. Серед семи гідних претендентів, авторів цікавих і актуальних літературознавчих студій, перемогу здобула Поліна Плахіна за дослідження «Семантизація літер у поетичних текстах європейського авангарду кінця ХІХ - поч. ХХ ст.», виконане під керівництвом доцента кафедри літературознавства, знаної літературознавиці Людмили Кісельової, яка фундування цієї стипендії називає прекрасною ініціативою, яка творить пам’ять про талановиту філологиню і гуртує нашу літературознавчу громаду. Людмила Олександрівна Кісельова надзвичайно тепло і трепетно береже пам’ять про одну із своїх улюблених студенток і колег, говорячи, що присутність Наталії Ксьондзик робить наш світ кращим. Викладачка повертається до трьох образів Наталі: в аудиторії, коли її вдумливий погляд під час заняття сигналізував про сприйняття інформації, про її напружену інтелектуальну роботу, підтримуючи і надихаючи лектора; інший образ – Наталя із чоловіком Сергієм Богданом на Майдані, де присутність молодих інтелектуалів, відкритих у європейський світ, додавала віри в перемогу; а третій образ Наталі для Людмили Олександрівни – це привітна і впевнена редакторка й господиня «Смолоскипа», яка радісно зустрічає відвідувачів будинку на Межигірській 21. Але у кожного з нас, хто знав Наталію Ксьондзик, власний її образ чи образи, пов’язані як із її професійною діяльністю (літературознавиця, критикиня, редакторка, менеджерка), зацікавленнями (театралка, мандрівниця тощо), так із рисами характеру (цілеспрямована, справедлива, відверта, доброзичлива, але дуже серйозна й мудра (інколи здавалося, що не по роках), працьовита, наполеглива, яскрава і цілісна особистість, гарна дівчина з вишуканим почуттям стилю (я вже писала, що у мене вона завжди асоціювалася з Мері Поппінс, у якої завжди все бездоганне).

У цьогорічної переможниці з Наталією, мабуть, не так і багато подібного, але їх єднає любов і повага до Слова.

Щиро дякуємо керівництву та працівникам Міжнародного Благодійного Фонду відродження Києво-Могилянської академії за можливість заснування стипендії імені Наталії Ксьондзик і забезпечення її функціонування. Особлива подяка Ковальчук Валентині Миколаївні, виконавчому директору Фонду, за розуміння, терпіння і допомогу. Дякуємо пані Наталії Шумковій, помічнику президента НаУКМА з питань комунікації з випускниками, за активну участь і поради в процесі створення Стипендії та її адміністрування.

Також окрема подяка тим, хто долучився коштами до найважливішого процесу – фінансової спроможності стипендії імені Наталії Ксьондзик, яка повинна бути щорічною. З великою приємністю називаю назву установу (Райффайзен Банк Аваль у м. Києві) та прізвища тих, хто протягом цих років для утривалення в часі Стипендії імені Наталії Ксьондзик перерахував кошти: Третяк Анна, Кісь Роксолана, Булах Таїсія, Пустовіт Ольга, Кузьменко Марія, Москаленко Станіслава, Кулінська Світлана, Раднюк Алла, Горшков Дмитро, Ляхович Дмитро, , Кудряченко Тамара, Донська Анна, Толковець Катерина, Євгенія Балясна-Хугхімстра, Богдан Сергій.

Дякуємо всім, хто в різний спосіб творить пам'ять про Наталію Ксьондзик, про справи, якими вона переймалася і жила, хто уможливлює її присутність у сьогоденні.

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна