Пам’яті Михайла Брика. Пам’ятаймо тих, хто відроджував Києво-Могилянську академію!

1 січня 2021 року виповнилося 80 років від дня народження Михайла Теодоровича Брика (01.01.1941, с. Юстинівка Тернопільської обл. – 05.03.2006, м. Київ) – доктора хімічних наук професора, заслуженого діяча науки і техніки України, першого віце-президента НаУКМА та віце-президента з наукової роботи НаУКМА.

P7103633

Після навчання в Кременецькому державному педагогічному інституті та в аспірантурі в Інституті хімії високомолекулярних сполук НАН України все професійне життя Михайла Теодоровича Брика було пов’язане з вітчизняною академічною наукою та освітою. У 1992 році вчений заснував Українське мембранне товариство, президентом якого був до останніх днів життя, а також був обраний членом-кореспондентом Американського клубу дослідників “The Explorers Club” (Нью-Йорк, США) та членом Європейського наукового товариства Euroscience. Основні наукові інтереси М.Т.Брика: утворення та синтез полімерів, утворення неорганічних мембран, мембранні екологічні технології водоочищення та водопідготовки, очищення й концентрування рідких харчових продуктів.

У 1997-2000 роках Михайло Брик працював професором і завідувачем кафедри хімії та проректором з наукової роботи НаУКМА, а у 2000-2006 роках - першим віце-президентом та віце-президентом з наукової роботи НаУКМА. У 2004 році нагороджений вищою нагородою НаУКМА - медаллю Петра Могили.

Науковий доробок ученого — понад 330 наукових праць, у тому числі 12 книг, понад 35 наукових оглядів, 25 патентів та авторських свідоцтв на винаходи. Унікальна «Енциклопедія мембран» за його авторством здобула авторитет в академічних колах. Ще й дотепер в НаУКМА працює Центр мембранних досліджень, заснований у 2000 р. професором Бриком. До останнього дня професор Михайло Брик продовжував активну наукову, науково-організаційну та викладацьку діяльність, керував аспірантами

і докторантами, працював над авторськими науковими темами. У планах цієї справді невтомної і мудрої людини була реалізація багатьох нових наукових ідей, важливих дослідницьких проектів

У науковій бібліотеці НаУКМА зберігаються книжкова колекція та архів професора Брика, які містять понад 2200 друкованих видань в галузі природничих наук, в тому числі праці самого вченого, а також архівні документи з історії НаУКМА у 1990-х- на початку 2000- х років.

У серцях усіх могилянців, друзів, рідних, колег та знайомих назавжди залишиться пам'ять про самовідданну працю, людську гідність і справедливість, пристрасність і цілеспрямованість Михайла Теодоровича Брика, людини великого серця і чуйної душі.

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна