Гостиний двір: позиція НаУКМА

Національний університет «Києво-Могилянська академія» неодноразово висловлював свою позицію щодо значення та концептуального розвитку цієї важливої культурної пам’ятки міста Києва. Могилянці також брали участь у захисті Гостиного двору від рейдерського захоплення за часів режиму Віктора Януковича. Ця будівля знаходиться на Контрактовій площі навпроти НаУКМА, тобто належить до архітектурного ансамблю колишнього Братського монастиря, з його історичними пам’ятками - Староакадемічним (Мазепиним) корпусом, Будинком настоятеля, Братськими келіями, Трапезною, Сонячним годинником.

 

 

Спільнота Могилянки переконана й наполягає на тому, що остаточний вигляд Гостинного двору та його використання має узгоджуватися з концепцією розвитку Подолу як історичної частини Києва та Національного університету «Києво-Могилянська академія».

 

Сьогодні єдиним шляхом відновлення Гостинного двору та збереження його функціональності в полі громадського інтересу, є передача цієї будівлі у власність територіальної громади міста Києва. Це дозволить у максимально стислі терміни провести необхідні реставраційні роботи, гарантуватиме будівлю від приватизації та подальше її використання винятково в культурних та освітніх цілях.

 

 

Гостиний двір стоїть без даху й вікон ще з зими 2013 року, нагадуючи про необхідність ухвалення важливих рішень щодо його негайного порятунку від повного знищення та для подальшого використання.

Звертаємося до Кабінету Міністрів України із закликом ухвалити державницьке рішення та передати будівлю Гостинного двору до власності територіальної громади міста Києва.

 

Від імені адміністрації НаУКМА, Тетяна Ярошенко, в. о. президента

Від імені Вченої ради НаУКМА, Людмила Кострова 

Від імені органів студентського самоврядування, Христина Радиш, Голова СК

.

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна