Оксана Маркарова – новий посол України у США

Випускниця НаУКМА Оксана Маркарова призначена на посаду Надзвичайного і Повноважного Посла України в Сполучених Штатах Америки. Відповідний указ  про призначення був підписаний Президентом України 25 лютого 2021 року.

 

 

markarova new USA ambassador 2021

 

Фото: president.gov.ua

 

«Велика честь і ще більша відповідальність – представляти Україну в Сполучених штатах Америки, – зазначила на своїй Фейсбук-сторінці пані Посол. – Люблю Україну і вірю в те, що наша тисячолітня історія, помножена на унікальну життєстійкість попри численні атаки, та розпочата трансформація в модерну інноваційну країну, разом з поверненням до Європейської родини та майбутнім членством у НАТО, надає нам шанс в 21 столітті стати регіональним лідером нової якості та надійним стратегічним партнером для Сполучених штатів Америки».

 

Оксана Маркарова - випускниця бакалаврської та магістерської програм «Екологія» НаУКМА (1999). У 2001 році пані Посол отримала ступінь магістра в галузі міжнародних публічних фінансів та торгівлі, Indiana University, Bloomington, США.

 

Пані Маркарова є членом Наглядової ради НаУКМА ( із жовтня 2018 - дотепер). Також була членом Довірчої ради НаУКМА у 2007-2015 роках та заснувала «Фонд ім. Дмитра Малюченка» для допомоги студентам НаУКМА у критичних ситуаціях, пов’язаних зі здоров’ям. Родина Оксани Маркарової та Данила Волинця є багаторічним партнером Академії та Благодійного вечора на підтримку НаУКМА.

 

У 2017 році за багаторічний внесок у розбудову НаУКМА, підтримку та розвиток традицій Аlma Mater, зусилля у збереженні пам’яток національної культури, зокрема Староакадемічного корпусу, пані Оксану Маркарову було нагороджено найвищою відзнакою НаУКМА – Медаллю святого Петра Могили «За значний внесок у розбудову національної освіти, науки, духовності».

 

Пані Оксана Маркарова тоді зазначила: «За ті часи, які Могилянка існувала, перед нашою Alma Mater дуже часто поставали дуже серйозні виклики, адже світ навколо швидко змінювався. І, насправді, в такі часи непросто бути інституцією, яка має певні врегульовані правила, а водночас має залишатися сучасною, змінюватися, якщо йдуть позитивні зміни, й боротися, якщо зміни трапляються негативні. І як і за багато століть до нас, так і нині, Могилянка завжди гідно давала відповіді на такі виклики. Хочу побажати нашій Могилянці залишатися найкращою, залишатися модерною і новою. А для цього всі ми, могилянці, повинні не просто її любити, а працювати над тим, щоб вона з кожним роком ставала кращою і успішнішою».

 

Нагадаємо, що Оксана Маркарова з червня 2018 року виконувала обов'язки, а з 22 листопада 2018 року до 4 березня 2020 року — Міністр фінансів України.

У 2016 році пані Посол була призначена на посаду Першого заступника Міністра фінансів України. Протягом березня 2015 - квітня 2016 років вона обіймала посаду заступника Міністра - керівника апарату Міністерства фінансів України.

Перед цим 12 років очолювала Інвестиційну групу ІТТ в якості Голови правління – Президента ПрАТ ІК ІТТ-Інвест.

 

Києво-Могилянська академія надзвичайно пишається важливим досягненням випускниці, активної членкині спільноти пані Оксани Маркарової. Дякуємо за численні добрі справи для Академії та переконані, що попереду великі досягнення в справі розбудови України.

 

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна