У НаУКМА заснували відзнаку імені Ярослава Спічека для студентів магістерської програми «Філософія»

Відзнака заснована родиною та друзями випускника НаУКМА Ярослава Спічека за підтримки кафедри філософії та релігієзнавства НаУКМА для відзначення найкращої кваліфікаційної роботи студента/студентки 2-го року навчання освітньо-наукової (магістерської) програми за спеціальністю «Філософія».

 

Відзнака має на меті винагородити випускника/випускницю магістерської програми з філософії за ґрунтовну дослідницьку роботу і творчий підхід до науки.

 

Конкурс на отримання відзнаки імені Ярослава Спічека проводитиметься щорічно та передбачає одноразову винагороду – 5000 гривень.

Переможця визначатиме Стипендійний комітет, що складається із представників родини Ярослава-засновників Фонду та кафедри філософії та релігієзнавства.

Оголошення переможця відбуватиметься на церемонії Конвокації Факультету гуманітарних наук НаУКМА 28 червня.

 

З метою увіковічнення пам’яті Ярослава Спічека та забезпечення багаторічного стабільного призначення Відзнаки засновники прийняли рішення створити пропам’ятний фонд, який буде сформовано зі щорічного благодійного внеску членів родини Ярослава Спічека та благодійних пожертв, розміщених на рахунку у Міжнародному Благодійному Фонді відродження КМА. Всі охочі можуть долучитись до формування стипендійного фонду, перерахувавши благодійний внесок будь-якого розміру на рахунок МБФ відродження КМА. Важливо: призначення платежу – «Стипендійний фонд ім. Ярослава Спічека».

Координаторка відзнаки: Юринець Ярина Ігорівна, ст.викладач кафедри філософії та релігієзнавства, Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

 

 

Ярослав Спічек – випускник бакалаврської та магістерської програм НаУКМА за спеціальністю «філософія». Все своє життя Ярослав боровся з важким вродженим генетичним захворюванням муковісцидоз і портребував пересадки легенів.

Народився Ярослав 16 січня 1996 року у Києві. У 2013 році вступив до НаУКМА. Вивчаючи філософію, Ярослав почав цікавитися Сходом та традиціоналізмом. У 2017 році закінчив бакалаврат і вступив на магістерську програму, де продовжив свої дослідження. У 2019 році Ярослав успішно захистив дипломну роботу «Спадщина Дмитра Мережковського у контексті формування філософії традиціоналізму», що стала однією з кращих кваліфікаційних робіт випускників філософського магістеріуму НаУКМА за останні кілька років.

У 2019 році Ярослав вступив на навчання до PhD-програми в Інституті філософії імені Г. С. Сковороди Національної академії наук України, де продовжив наукову роботу, писав статті та нариси. На жаль, він не зміг закінчити своє дисертаційне дослідження, однак своїми розвідками встиг зробити внесок у вивчення філософії традиціоналізму в Україні.

9 серпня 2020 року Ярослав пішов у засвіти. Свій останній подих він зробив в Індії – країні, філософією якої він цікавився, яку активно досліджував, і де знаходився майже рік, чекаючи на трансплантацію. Незважаючи на хворобу та щоденні виклики і випробування, Ярослав з дитинства вів активний спосіб життя. Він був дуже скромним та витривалим, ніколи не жалівся і не хотів до себе особливого ставлення. Мав доволі різні інтереси, читав багато художньої літератури. Його одногрупники в НаУКМА згадують Ярослава як хлопця, який завжди носив із собою величезний рюкзак з книжками. Цікавився різними мовами (латина, арабська, санскрит ), про що свідчить також його особиста домашня бібліотека, що налічує близько 2000 томів. 

 

 

 

Спільнота Києво-Могилянської академії – викладачі, студенти, випускники, всіляко підтримували Ярослава та допомагали йому боротися з цим недугом.

 

Пам’ять про Ярослава буде жити серед його рідних і друзів, нашого та майбутніх поколінь могилянці!

 

Родина Ярослава створила благодійний фонд для допомоги хворим на муковісцидоз та іншим пацієнтам з рідкісною патологією «Благодійний фонд імені Ярослава Спічека Шістдесят п‘ять троянд».

 

Оголошення про відзнаку.

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна