ACREC презентував першу в Україні антикорупційну антологію

«Дослідження корупції: теоретичні та концептуальні засади» є першим українськомовним базовим джерелом навчання у сфері протидії корупції.

 

Наукова редакторка видання – Оксана Гус, співзасновниця міжнародної мережі дослідників корупції та консультантка з розвитку Міждисциплінарного науково-освітнього центру протидії корупції НаУКМА, упорядниці – Аліна Лось та Марія Мамедбекова, молодші наукові співробітниці ACREC.

 

В антологію увійшло 20 статей іноземних авторів та класиків антикорупційної думки, які вперше були перекладені українською мовою. Видання презентує ґенезу теоретичного та концептуального підґрунтя для дослідження корупції за останні 60 років у відповідь на виклики, з якими неминуче стикаються дослідники. Основний виклик полягає в тому, що, вивчаючи одне й те саме явище корупції, дослідники мають дуже різні об’єкти та предмети досліджень, оскільки немає однієї загальноприйнятої концепції корупції.

 

Антологія дає розуміння засадничих підходів до концептуалізації корупції, а також показує, як розгорталася критична дискусія між різними дисциплінами, які досліджують корупцію. Переклад основоположних праць українською мову має на меті подолати мовний бар’єр для українських дослідників корупції та дати їм можливість долучитися до діалогу з міжнародною академічною та експертною спільнотою.

 

Оксана Нестеренко, виконавча директорка центру ACREC, дослідники якого презентували видання, прокоментувала значення антології так: «Ідея цієї антології з’явилася, коли ми в ACREC почали впроваджувати наші антикорупційні програми і зрозуміли, що бракує навчального ґрунтовного матеріалу для навчання у сфері антикорупції. Адже люди, які дійсно хочуть вивчати корупцію, бути частиною міжнародного дискурсу, не мають елементарно доступу до знань. Це те саме, що правники би вивчали демократичний устрій, не маючи перекладів Фукуями. Так само ми збагнули, що активісти в регіонах дуже часто не володіють достатнім рівнем англійської і що вони не можуть глибоко долучитися до антикорупційного процесу, стати частиною наукового дискурсу. Тому завдяки цим проблема з’явилася ідея створити антологію, перший унікальний в Україні продукт

 

Антикорупційна антологія видана в межах «Ініціативи з розвитку аналітичних центрів в Україні» Міжнародного фонду "Відродження" у партнерстві з Ініціативою відкритого суспільства для Європи (OSIFE) за фінансової підтримки Посольства Швеції в Україні.

 

Книга буде доступнапередусім для студентів антикорупційних програм ACREC, активістів антикорупційних громадських організацій місцевого рівня, діячів та експертів, які займаються дослідженнями у сфері корупції. Але також і для всіх інших охочих студентів, які цікавляться і вивчають антикорупційну тематику.

 

Якщо ви зацікавлені отримати антологію або хочете, щоб її було представлено у Вашому закладі чи організації, звертайтеся за адресою: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її. або Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її. та коротко опишіть, чим ви займаєтесь та чому вам важливо отримати цю книгу.  

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна