Курс для аналітичних центрів при університетах від Школи політичної аналітики

На платформі Прометеус стартував курс «Аналітичний центр при університеті: інструкція з експлуатації»  від Школи політичної аналітики НаУКМА. 

 

Курс є унікальним, бо він включає огляд усіх важливих питань діяльності аналітичного центру, як організаційних (налагодження роботи команди, написання проєктів, комунікація), так і з написання аналітики (які види аналітичних документів бувають, яку лексику краще використовувати, що і як аналізувати).

Більше того, дизайн курсу ґрунтується на безпосередньому досвіді Школи політичної аналітики, яка пройшла цей шлях однією з перших в Україні. Тож усі запропоновані лекції – «курс молодого бійця», після якого лишається тільки реалізувати все власноруч.

 

«З нашого власного досвіду як аналітичного центру при університеті – у власній роботі та роботі зі стажерами, і з досвіду впровадження проєкту з розвитку аналітичних центрів, і з розмов та співпраці з колегами – ми переконалися, що часто молодим (і не дуже) аналітикам і аналітикиням не вистачає базових структурованих знань, щоб ризикнути створити аналітичний центр, ефективно працювати в команді аналітичного центру або ж писати влучну доказову політичну аналітику, – коментує наукова директорка ШПА НаУКМА Анна Осипчук. – На жаль, часто громадським організаціям та аналітичним центрам доводиться набувати всіх знань та навичок методом спроб та помилок на власному досвіді, бо навіть за існування багатьох допоміжних ресурсів не зрозуміло – на що найперше слід звернути увагу, чи що саме і як спрацює в нашому контексті.

Отже, ми зосередились на ключових питаннях, які допоможуть зорієнтуватись в процесі створення аналітичного центру або роботи в ньому: аналіз політик та написання аналітичних матеріалів, методи дослідження, аналіз стейкхолдерів, управління проєктами, менеджмент організації та лідерство, комунікація і адвокація».

 

Викладачами на курсі є:

Тарас Доронюк, директор з розвитку Kyiv School of Economics,

Катерина Зарембо, кандидатка політичних наук, старша викладачка кафедри міжнародних відносин НаУКМА, асоційована аналітикиня Центру «Нова Європа»,

Олексій Гарань, доктор політичних наук, професор кафедри політології НаУКМА, науковий директор Фонду «Демократичні ініціативи» ім. І. Кучеріва,

Ірина Міняйло, старша викладачка кафедри соціології НаУКМА,

Максим Яковлєв, кандидат політичних наук, доцент, завідувач кафедрою міжнародних відносин НаУКМА, директор Школи політичної аналітики НаУКМА,

Олена Нікуліна, аналітикиня даних,

Ганна Шевченко, експертка з організаційного розвитку,

Валерій Тертичка, доктор наук з державного управління, професор, завідувач Києво-Могилянської школи врядування НаУКМА,

Світлана Кісільова, експертка зі стратегічних комунікацій.

 

Анна Осипчук також зазначає, що університети мають бути зацікавлені у створенні аналітичних центрів, бо це типова «win-win» ситуація, від якої виграють всі: «Аналітичний центр – гарна можливість реалізуватись для ініціативних студентів та зацікавлених викладачів. Для студентів це ще й гарний майданчик для стажувань та набуття досвіду. Для всіх залучених, зокрема викладачів і аспірантів – це спосіб вийти за рамки суто академічного світу, наукових журналів та досліджень. Аналітичний центр при університеті дає можливість реально вплинути на процеси та ситуацію в суспільстві, долучитись до формування політик саме через поєднання дослідження та практики в рамках доказового аналізу політик».

 

Школа політичної аналітики НаУКМА – це аналітичний центр, що виробляє системний аналітичний продукт, що є визнаним на ринку та затребуваним стейкхолдерами, має інституційне фінансування від низки різних донорів та має значний соціальний капітал.  

.

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна