Студентка Світлана Довгань перемогла у Всеукраїнському конкурсі студентських наукових робіт

зі спеціальності «Історія і археологія» 

Студентка 4 курсу бакалаврської програми «Історія» Світлана Довгань отримала перше місце в конкурсі за наукову роботу «Григорій Епік: формування й ув'язнення «об'єктивного ворога».

 

У II турі Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт зі спеціальності «Історія і археологія» взяли участь представники із 22 закладів вищої освіти. За результатами рецензування (попереднього заочного оцінювання робіт) та після проведення підсумкової науково-практичної конференції (захистів робіт) галузева конкурсна комісія підбила підсумки та прийняла рішення про визначення переможців конкурсу.

 

Робота студентки НаУКМА Світлани Довгань під керівництвом кандидатки історичних наук, доцентки, завідувачки кафедри історії НаУКМА Наталії Шліхти отримала найвищу оцінку та диплом І ступеня.

 

*** Григорій Епік – український письменник, перекладач і публіцист, представник «розстріляного відродження». Жертва сталінського терору.

Григорій Епік брав участь у діяльності культурно-просвітницьких товариств, входив до Спілки селянських письменників «Плуг», згодом пристав до групи Хвильового ВАПЛІТЕ. У червні 1934 року під час партійної чистки Епіка виключили з КП(б)У з таким формулюванням: «Протягом довгих років і до останнього часу опирався лінії партії в літературі, підтримував націоналістичні елементи в їхній боротьбі проти партії».

Григорій Епік без опору визнав свою приналежність до міфічної терористичної організації, до якої нібито входили Микола Куліш, Валер'ян Поліщук, Валер'ян Підмогильний, Євген Плужник, Василь Вражливий. У жовтні 1937 року справу Г. Епіка, як і інших українських письменників і митців, несподівано переглянула трійка УНКВС Ленінградської області й винесла новий вирок — розстріл. Вирок був виконаний 3 листопада того ж року в Сандармоху.

Родині страченого письменника згодом видали довідку з неправдивою інформацією про те, що він помер… 28 січня 1942 року.

.  

 

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна