Free Belarus: фестиваль на підтримку білоруської культури в НаУКМА

 

 

У рамках міжнародного «Тижня білоруської культури» 11 липня в Могилянці відбувся фестиваль «День білоруського мистецтва».

 

Організатори заходу — незалежна громадська ініціатива Free Belarus Center, видавництво «Люта справа» та Рада Білоруської культури. Фестиваль відбувся за підтримки Культурно-Мистецького Центру НаУКМА. А ініціатором проведення фестивалю саме в НаУКМА стала громадська організація «Громадянський діалог», з якою НаУКМА підписав меморандум про співпрацю. 

Академію було обрано як партнерську організацію саме через чітку позицію стосовно утисків свободи слова в Білорусі та підтримку з боку Академії, зокрема, білоруських студентів.

 

Міжнародний тиждень білоруської культури тривав з 7 по 11 липня 2021 і був відзначений різними заходами по всьому світу. Дата старту обрана не випадково, адже саме 7 липня народились Марк Шагал та Янка Купала — білоруські культурні діячі, чий творчий доробок відомий усім.

 

У затишному дворику Могилянки поети презентували антологію білоруської поетичної революції «БУМ-БАМ-ЛІТ», збірку «Еврідіка не озирається» Сергія Прилуцького за участі авторки та перекладачки Олени Степаненко. Відбувся також виступ Олександра Ірванця, який переклав збірку віршів «Все як раніше лише імена змінилися» визначного білоруського письменника Уладзімєра Арлова. Музична програма фестивалю складалася з трьох виступів білоруських артистів, які внаслідок політичних репресій переїхали до Києва: гурт Shuma, дует білоруської співачки, акторки та активістки Анастасії Шпаковської (Naka) з піаністом-віртуозом Костянтином Гарячим, а також гурт RSP (Разбітае Сэрца Пацана).

Окрім того, на території фестивалю можна було переглянути виставку, підготовану Press Club Belarus – «Білорусь, що прокинулась» – 25 репортажних фотографій із протестів серпня 2020-го, а також експозицію відомого українського ілюстратора Олександра Грєхова, присвячену подіям у Білорусі. Виставку «Білорусь, що прокинулась» до кінця липня можна проглянути на стіні КМЦ (з боку 5 корпусу НаУКМА).

 

Для наймолодших відвідувачів події відбувся майстер-клас із нанесення принтів на одяг, який організував молодий білоруський бренд одягу «Iклы вонку» (у перекладі з білоруської – іклами назовні). Це проєкт авторських принтів та ілюстрацій, які наносяться на тканину вручну шляхом видруковування штампів, також вирізаних власноруч.

 

День білоруського мистецтва в Києві недарма минув саме в Могилянці. Академія завжди робила вагомий внесок у розвиток культурних ініціатив. НаУКМА одна з небагатьох чітко й послідовно, словом та ділом проявляла свою позицію щодо трагічних подій в Білорусі після президентських виборів 2020 року. Від заяв адміністрації – до студентських відео солідарності та освітніх можливостей.

 

«Цінності Могилянки — спільнота, особистість, гуманізм, лідерство, національна свідомість, демократія, активна громадська позиція, відповідальність і свобода — збігаються з тими цінностями, за які білоруський народ нині зазнає репресій. Сьогодні внаслідок політичного переслідування до Києва переїжджають сотні білорусів. Символічно, що саме Академія може їх підтримати», – зазначає один із організаторів події, ще нещодавно – студент Могилянки, а нині – співробітник Free Belarus Center Микола Рибитва.

 

Нагадаємо, що на знак солідарності, з осені 2020 року університет на загальних засадах приймає на навчання білоруських студентів, які переїхали до Києва. Нині Free Belarus Center та Києво-Могилянська Академія працюють над тим, аби створити ще більше освітніх можливостей для підтримки білоруської молоді, яка вимушено покинула країну. Задля допомоги, інтеграції білорусів в український суспільний контекст і поширення тих цінностей, які допоможуть обом народам будувати демократичні й по-справжньому європейські держави.

День білоруського мистецтва в Могилянці — це ще один місток і знак солідарності між українцями та білорусами.  

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна