Про лекцію Владики Бориса (Ґудзяка) з циклу «Духовні цінності людини»

 

02 вересня відбулася традиційна лекція з циклу “Духовні цінності людини”, яку цьогоріч для могилянців прочитав Владика Борис (Ґудзяк).

 

 

Владика сказав багато надзвичайно важливих, наставницьких слів, які підтримують і надихають.

 

 “Ця щорічна лекція на початку навчального року в Києво-Могилянській академії присвячена цінностям, присвячена вона людині, присвячена вона тобі, твоєму серцю, твоїй душі... Університетський досвід — це не є лише знання. Бо історія показує, що знання без любові може бути небезпечним. Ці роки для того, щоб ви цілісно розвивалися: і думка, і душа, і дух, і серце. Я хочу побажати вам тих цінностей, які допоможуть вам вільно кохати, бути вірним подругом у подружжі, добрим батьком або доброю матір'ю, відповідальним громадянином. Це все не буде проявлятися в оцінках і в екзаменаційній сесії, але це все буде формуватися у ваших стосунках. Ця лекція має за мету нагадати важливість цінностей і центральної людської особи, тобто тебе як людини. Це зустріч не про абстрактні речі... Цінність проявляється, живе між тобою і мною, між нами, у зустрічі людей, — звернувся до першокурсників Владика Борис і наостанок додав: Я бажаю, щоб у вас була увага до цінностей. Перелічувати, називати їх будете ви. Зокрема, коли вони ставатимуть чимраз живіші для вас, у ваших стосунках і в прикладах тих, які вас оточують, вас провадять. Нехай Господь благословить ваше навчання. Ви, дійсно, є перлиною, ви є скарбом в Божих очах. Кожна волосинка на ваших головах порахована. Ви святі. Ви гідні. Я бажаю вам купатися у цій свідомості та нею ділитися з ближніми...”.

 

Владика Борис (Ґудзяк) – митрополит Української греко-католицької церкви, голова Філадельфійської архиєпархії в США, громадський діяч, провідний науковець у галузі церковної історії, президент Українського католицького університету. Освіту здобував у Сиракузькому університеті (США), Папському Урбанському університеті, Папському Орієнтальному інституті в Італії та Гарвардському університеті (США).

 

 

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна