30 років із дня відродження НаУКМА

Рівно 30 років тому, 19 вересня 1991 року, тодішній Голова Верховної Ради Леонід Кравчук підписав Розпорядження Верховної Ради «Про відродження Києво-Могилянської Академії». Це стало початком нового, не менш визначного етапу в уже 406-літній історії університету.

 

«Враховуючи потребу у високоосвічених кадрах для управління державою та репрезентації України на міжнародній арені, усвідомлюючи видатну роль, що її відіграла свого часу Києво-Могилянська Академія як перший вищий навчальний заклад Східної Європи, на підставі висновків Комісій Верховної Ради України з питань народної освіти і науки, з питань культури та духовного відродження: 1. Відновити діяльність Києво-Могилянської Академії в м. Києві на її історичній території як незалежного вищого навчального закладу під назвою: Університет Києво-Могилянська Академія», — йдеться в Розпорядженні.

 

Команда на чолі з ректором-організатором В’ячеславом Брюховецьким приступила до створення першого вільного університету в пострадянській країні - вільного від ідеологічних догм, застарілих стандартів та обмежень, корупції. Відродження Києво-Могилянської академії у 1991 році було справедливо сприйнято суспільством як один із найважливіших символів відродження незалежної української держави.

 

Історично, починаючи ще з 1615 року, Академія була місцем творення української еліти, здатної забезпечити сталий європейський розвиток країни. І ця місія була успадкована Академією відродженою й є основоположною для сучасного покоління могилянців.

 

Саме НаУКМА став джерелом та ініціатором практично всіх системних, стратегічних реформ у царині освіти, які відбулися в незалежній Україні за 30 років її існування. НаУКМА вперше в Україні запровадив:

бакалаврські програми (1992);

вільну траєкторію навчання - формування студентом власного навчального плану (Liberal Arts Education - 1992);

100-бальну кредитно-рейтингову систему оцінювання знань (1992); триместрову систему організації навчального процесу (1992);

власний університетський диплом;

можливість вступу на дві спеціальності;

магістерські дворічні програми;

докторські програми західного зразка;

нові для України спеціальності та унікальні школи, створені у співпраці з провідними західними університетами.

 

Самим прикладом своєї щоденної діяльності НаУКМА довів, що в Україні, попри всілякі обмеження, можна збудувати вільний, демократичний, інноваційний університет, де панують академічна свобода, повага і чесність, а освіта та наука будуються на принципах вільного творчого пошуку і відповідальності.

 

За три десятиліття НаУКМА став ще й потужним фактором творення нової якості суспільної свідомості українців, адже саме могилянці стояли біля витоків двох Революцій, що змінили Україну - Помаранчевої Революції та Революції Гідності.

 

Безумовно, це заслуга всієї команди Могилянки, яка працювала і продовжує самовіддано працювати задля розбудови українського суспільства.  

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна