Стипендійний Фонд імені Ростислава Сліпецького засновано для НаУКМА

На вшанування пам’яті випускника Могилянки Ростислава Сліпецького створено Стипендійний Фонд імені Ростислава Сліпецького, який заснувала його родина.

  

За 30-тилітню історію відродженої Могилянки в університеті навчалися й викладали надзвичайно талановиті студенти та викладачі. Деяких із них вже немає з нами. Зберігати пам’ять про могилянців, які завчасно пішли з життя, через стипендії стало світлою, хоч і сумною традицією Академії.

 

Фонд спрямований на підтримку розвитку кадрового складу Факультету інформатики, який був рідним для Ростислава. Тепер щороку буде винагороджуватися найкращий, на думку студентів та викладачів, штатний не науково-педагогічний працівник Факультету (методист/спеціаліст/лаборант). Визначення лауреата відбуватиметься шляхом проведення конкурсу, що передбачає опитування студентів та викладачів Факультету в травні кожного року. Ім’я переможця конкурсу оголошуватиметься на Дні Факультету інформатики.

З усіх питань конкурсу, можна звертатися до координаторки пані Аліни Волкової: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Фінансовим оператором коштів є "Міжнародний Благодійний Фонд відродження Києво-Могилянської Академії".

 

Факультет інформатики та наш університет глибоко вдячні родині Ростислава Сліпецького за рішення заснувати в НаУКМА Фонд його пам'яті. Така підтримка дозволить формувати та розвивати цінний кадровий потенціал Могилянки, відзначати творчий підхід та сумлінну працю найкращих працівників, передавати пам’ять про Ростислава наступним поколінням студентів.

 

 

Ростислав Сліпецький народився 10 листопада 1983 року в м.Ужгород Закарпатської області.

У 2001 році із золотою медаллю закінчив ЗОШ №1 м. Ужгорода, був переможцем Всеукраїнського конкурсу захисту науково-дослідних робіт учнів-членів МАН з математики. У 2003 році вступив у НаУКМА на бакалаврську програму «Комп’ютерні науки» та успішно завершив навчання в Могилянці у 2009 році (магістерська програма «Інтелектуальні системи прийняття рішень»).

 

Під час навчання в Академії брав участь у Всеукраїнській студентській олімпіаді та в міжнародних змаганнях з інформатики. Здобув стипендію Фонду братів Кличків. Продовжуючи навчання, Ростислав здобув ступінь магістра у спільній програмі Норвезького університету науки і технологій та Технічного університету Данії.

Після закінчення університету Ростислав працював інженером в Microsoft і Skype.

  

 

 

 

 

 

 

Зі спогадів викладачів про навчання Ростислава в Могилянці: 

 

Бублик Володимир Васильович, кандидат фіз-мат. наук, викладач кафедри мультимедійних систем: «В аудиторії Ростислав завжди привертав до себе увагу, його не можна було не помітити, виділявся не тільки зростом, а й швидкістю реакції, глибиною розуміння предмету, оригінальними програмними рішеннями, постійною привітністю. Роки навчання Ростислава на факультеті інформатики збіглися з роками великої активності в міжнародних проектах за програмою Темпус Європейського Союзу. Особливо він відзначився в проекті ITSoftTeam, присвяченому впровадженню групових програмних проектів до навчального процесу. За його ініціативи та під його керівництвом виникла ініціативна група студентів, яка створювала портал підтримки проекту. В проекті об’єдналися зусилля університетів Лондона, Мюнстера, Лейпціга, ім.Тараса Шевченка, Могилянки, Чернігова. Портал відображав перебіг проекту, підтримував міжнародні зв’язки студентів і викладачів. Ростислав став свого роду двигуном студентської активності, успішно готував і модерував дискусійні форуми на проектних зустрічах як в Україні, так і за кордоном. Особливо запам’яталася наша з ним поїздка до Мюнстера, яка проклала дорогу студентським ігровим проектам. Закінчивши магістеріум в Могилянці, Ростислав прийняв рішення продовжити навчання. Він одержав одразу два запрошення до докторантури в Саарбрюкен та об’єднаної магістратури в трьох скандинавських університетах. Тяга до різноманітності та майбутньої практичної діяльності перемогла. Дарма, що я вбачав у ньому прямий нахил до академічної діяльності. Далі робота в Microsoft, спочатку в Осло, а потім у Празі. Поки шлях Ростислава до рідного Ужгороду пролягав через Київ, ми щоразу зустрічалися, а при нагоді він також зустрічався зі студентами. З Праги додому дорога вже через Київ не проходила, і, дізнавшись про мій візит до Лейпцига, Ростислав з дружиною Ольгою приїхали з Праги, щоб зустрітися зі мною. Це було наше останнє побачення. Такою його посмішка залишився в моїй пам’яті. Ростислав колись зізнався, що ця посмішка на його фото в CV стала важливим аргументом на призначення йому стипендії, як принагідно при особистій зустрічі з ним зізнався координатор відбору.

Мені довелося надавати рекомендацію Ростиславу до його аплікаційних заяв. Наведу заключну фразу, яка на мою думку, відображає його здатності і характер: “He possesses excellent written and verbal English communication skills, is extremely organized, reliable and a well to do character. Rostyslav can work independently and is able to follow through to ensure that the job gets done. He accomplishes his tasks with great initiative and with a very positive attitude”».

 

Гороховський Семен Самуїлович, кандидат фіз-мат. наук, завідувач кафедри інформатики:

«У 2007 році до нас приїжджав професор Річард Оверілл. Цей професор подивився три магістерські роботи наших студентів. Ми запитали, яку оцінку отримали б ці роботи, якби були написані в King's College. Він відповів, що потрапили б у першу шістку. Це була незалежна експертна оцінка не лише студентів, а й викладачів. Найбільше професору з Англії сподобалась робота Ростислава Сліпецького. У нього була робота напряму opinion mining. Він був влітку в літній школі в Норвегії і зробив аналіз книги відгуків одного з готелів. Йому потрібно було формалізувати розмовну мову, він використав оксфордський корпус англійської мови на чотири мільйони слів. Ця робота була соціально спрямована і в програмній частині виконана бездоганно, тому й отримала таку високу оцінку».

«Коли я читав агентні технології в групі Ростіка, всі студенти отримали завдання, Вони писали реферати, вивчали агентні платформи, а Ростік сказав: “Я що-небудь придумаю сам”. Наступного дня він розповідає: “Знайшов платформу, де американських студентів вчать працювати на біржах. Написав трьох агентів, один аналізує курси акцій, другий купує, третій продає. Звісно взаємодіють. Заробив за годину 30 віртуальних доларів. Я спробую ускладнити агентів, бо тепер гра буде на справжні гроші. Наступного тижня заробив справжні гроші, але я вже не пам'ятаю, скільки”.

Таких креативних студентів, які самі собі ставлять задачу і успішно її розв'язують навіть в Могилянці було дуже мало. Пам'ятаю, що Ростік розповідав про ці експерименти, як справжній професор, неймовірно впевнено й чітко».

 

Шкодуємо, що Ростислав так рано пішов у засвіти...

Шануємо!

Пам’ятаємо!  

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна