Триває реставрація Староакадемічного корпусу Могилянки

Вже третій рік поспіль продовжуються реставраційні роботи в будівлі Староакадемічного (Мазепиного) корпусу НаУКМА

 

Ця пам’ятка - перлина Подолу й Києва, архітектурний символ Києво-Могилянської академії. На час відновлення діяльності КМА (1991 р.) Староакадемічний перебував у аварійному стані і потребував негайного порятунку. Довгий час Академія самотужки здійснювала найнагальніші ремонтні роботи, що дозволяли підтримувати будівлю в робочому стані, але було зрозуміло, що лише за кошти благодійників, без державної підтримки унікальна споруда може бути втрачена.

 

З квітня 2017 р. НаУКМА реалізовує державний інвестиційний проєкт “Реставрація Староакадемічного корпусу ансамблю Братського монастиря” загальною вартістю 199, 831 млн. грн. У 2019 році Проєкт реставраційних робіт зі збереження фасаду Староакадемічного (Мазепиного) корпусу НаУКМА став переможцем конкурсу Посольського фонду США зі збереження культурної спадщини (AFCP) «Великий проєкт-2019» (405 000 доларів США). За кошти гранту виконується реставрація фасадів Староакадемічного корпусу.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

За інформацією представника генрального підрядника, начальника дільниці Василя Вовчка, станом на сьогодні завершено виконання комплексу робіт із конструктивного збереження памятки та закриття теплового контуру будівлі, а саме:

• повна заміна конструкції та покриття даху;

• заміна горищних перекриттів;

• реставрація північного та західного фасадів із підсиленням та укріпленням стін будівлі;

• улаштування зовнішніх тепло- та електромереж;

• розпочаті роботи з улаштування внутрішніх інженерних мереж.

 

До кінця 2021 року планується виконати наступне:

• продовження робіт із реставрації південного фасаду та остаточна заміна всіх вікон із підсиленням стін будівлі;

• продовження робіт з улаштування внутрішніх інженерних мереж.

 

Закінчення реставраційних робіт і введення будівлі в експлуатацію заплановано на кінець 2023 р. - це за умови безперебійного фінансування. Скажімо, на 2021 р. державний інвестиційний проєкт передбачав фінансування у розмірі 50 млн. грн, проте фактично державним бюджетом виділено лише 15 млн. Але навіть за обмеженого фінансування вдалося виконати великий об’єм робіт.

 

Реставрація триває.

 

Фото реставраційних робіт у Староакадемічному корпусі можна переглянути тут.  

.

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна