Комюніке про шосте засідання Українсько-польської комісії для дослідження взаємин у 1917–1921 рр.

26 листопада 2021 року відбулося шосте засідання Комісії істориків, співзасновниками якої є НаУКМА та Варшавський університет. 

З огляду на обмеження, пов’язані з карантином, зустріч відбулася у форматі онлайн. Засідання було робоче (закрите).

 

Протягом засідання обговорено дотеперішні видання та плани на найближче півріччя, зокрема:

1. Поява тому, присвяченого Симону Петлюрі та його презентація, яка відбулася в Варшаві 9 листопада 2021 року. На лютий 2022 року заплановано презентацію онлайн в Києві на платформі Наукового товариства історії дипломатії та міжнародних відносин.

2. Планується провести презентації Праць Комісії та видання документів Союз Пілсудський-Петлюра під час чергової, сьомої зустрічі Комісії у Києві на базі Києво-Могилянської Академії (орієнтовний час: травень / червень 2022, залежно від скасування обмежень, пов'язаних із пандемією).

3. Підготовка до видання томів документів: другого тому документів про союз Пілсудський-Петлюра (відповідальні реадктори: Ян Пісулінський, Віталій Скальський) і тому, присвяченого Польським корпусам на українській території (відповідальний редактор Мацєй Кротофіль, Максим Потапенко). Узгоджено створення платформи для обміну документами (Google drive) з доступом для всіх членів Комісії (host: Ян Пісулінський).

4. Попередньо обговорено видання тому документів, присвяченого військовим аспектам Союзу Пілсудський-Петлюра і тому, який би висвітлював реакції місцевого населення Волині на ситуацію 1919–1921 рр., а також участь членів Комісії в конкурсах на видавничі та дослідницькі гранти.

5. Підписання рамкової угоди з Головним управлінням державних архівів Польщі (координатори: Анна Крохмаль і Ян Маліцький).

6. Продовження угоди з Бюро історичних досліджень Інституту Національної Пам'яті (Ян Маліцький, директор Центру східноєвропейських досліджень Варшавського університету).

 

Центр готовий продовжувати видання обох серій у співпраці з Бюром.

Наступне засідання, якщо дозволять обставини пов’язані з пандемією, відбудеться у Києві пізньою весною – на початку літа 2022 року і стосуватиметься міжнародного контексту українсько-польських взаємин 1917–1921 рр.

Текст – Секретар Комісії Оля Гнатюк, професорка кафедри історії НаУКМА та Варшавського університету.  

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна