Заява ПЕН Україна щодо ситуації навколо виборів президента Києво-Могилянської Академії

ПЕН Україна оприлюднив відкриту заяву на підтримку Києво-Могилянської академії, яку підписали видатні правозахисники, письменники, науковці, освітяни, викладачі, журналісти та громадські діячі. 

 

«Згідно з чинним законодавством, Міністерство освіти і науки не має повноважень визнавати чи не визнавати результати виборів в університетах: якщо кандидат набрав понад 50% голосів, то МОН зобов’язане підписати з переможцем виборів контракт. Тому спроба міністра освіти втрутитися у виборчий процес чи намагання проігнорувати рішення спільноти (як-от поспішне і протиправне призначення нового конкурсу чи інші дії), на наш погляд, є порушенням принципу автономії університету, а отже – спробою обмежити академічну свободу, – йдеться у зверненні. 

 

Український ПЕН вимагає від Міністерства освіти і науки України невідкладно завершити формальну процедуру для підписання контракту з обраним президентом НаУКМА, на чому наполягає вся спільнота університету та всі її організації. Закликаємо українські медіа, правозахисні та інші громадські організації виступити на захист виборів президента НаУКМА, що відбулися 27 січня 2022 року».

 

Могилянська спільнота висловлює щиру вдячність українському ПЕН за підтримку!

 

Повний текст заяви та перелік підписантів.

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна