Відбувся студентський протест “Міністр тимчасовий, Могилянка - вічна!”

Сьогодні, 4 лютого, могилянська спільнота вийшла під Кабінет Міністрів України із закликом припинити свавілля МОН і підписати контракт із обраним президентом університету. 

Могилянці виступають за відставку міністра освіти Сергія Шкарлета, підписання контракту з обраним президентом НаУКМА та автономію українських університетів.

 

Протестна акція відбувалася в рамках безстрокового страйку, який оголосили студенти Могилянки. Я вважаю, що вона є дуже успішною та дуже добре організованою. Вчора ввечері відбулася нарада у Прем’єр-міністра України, внаслідок якої МОН скасувало свій наказ про повторні вибори. Було підтверджено, що спецперевірка моїх документів, які я подав, уже триває. Крім того, погоджено, що лише наша спільнота повинна приймати рішення щодо того, хто має бути наступним президентом.

Сьогоднішня акція - це захист університетської автономії Києво-Могилянської Академії. Це хороший приклад для інших”, - прокоментував Сергій Квіт.

 

Про подію розповідають і студенти Могилянки.

Сергій Фірак, головний редактор «Спудейського вісника», ФГН-4

"Нам дуже важливо сьогодні було вийти під Кабмін й продемонструвати свою позицію щодо ситуації, що склалась навколо виборів, адже Могилянка не могла обрати президента вже понад як два роки й тут це нарешті сталось, але результат нашого волевиявлення не хочуть визнавати. Проголошення страйку дуже гучний крок, однак саме так ми можемо дозволити собі виходити на протестні акції та гуртувати увагу громадськості й уряду щодо нашої проблеми. Сьогодні це було першим кроком: ми підготували понад сотню плакатів, спілкувались зі ЗМІ, щоб це якісно було висвітлено, а також нас запросили на зустріч із премʼєр-міністром. Це дуже цікавий досвід, хочеться вірити, що він буде результативним, а зі свого боку студентство обіцяє весь хід справ навколо цієї ситуації контролювати".

 

Анастасія Криштанович, ФПвН-3

"На мою думку, це був майже непосильний виклик - організувати масштабний протест протягом доби, однак могилянська спільнота вкотре довела, що для нас немає нічого неможливого. Ніщо не може так радувати, як купа натхненних людей об'єднаних спільною метою. Я дійсно щаслива, що, попри холод, ми змогли зібрати стільки однодумців та виступити єдиним фронтом задля збереження не лише автономії Могилянки, а й загалом вищої освіти в Україні".

 

Михайло Постніков, ФІ-4

"У мене вкрай позитивні враження від сьогоднішньої акції. Приємно було бачити, що долучилось так багато людей, і не тільки із самої Академії, а і з інших ЗВО. Повітря було просякнуте відчуттям єдності і бажанням змін. Радісні обличчя студентів, влучні гасла, гострі плакати і наміри домогтись свого - те, що я побачив сьогодні. Ми однозначно змогли продемонструвати згуртованість Могилянської спільноти, заявити про свої вимоги і запустити потужний дискурс у медіа: до акції я і не міг подумати, що ефект буде таким швидким.

Величезне дякую організаторам, учасникам акції і всім причетним до неї! Впевнений, допоки ми разом - у нас все вийде".

 

Більше фото - за посиланням.

 

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна