Помилка
  • JUser::_load: неможливо завантажити користувача з id: 4455

Науковий форум Музею Революції Гідності «Революція Гідності: на шляху до історії» — 2022

02 09Запрошуємо до участі у науковому форумі Національного меморіального комплексу Героїв Небесної Сотні — Музею Революції Гідності «Революція Гідності: на шляху до історії», який відбудеться 17–18 листопада 2022 року в онлайн-форматі.

 

Партнерами події є Національний університет «Києво-Могилянська академія», Український інститут національної пам’яті, Інститут історії України НАНУ, Київський національний університет імені Тараса Шевченка, Український католицький університет.

 

Фокус-тема форуму: «Майдани і російсько-українська війна в національному та глобальному вимірах».

 

Майдан як спосіб обстоювання політичних прав і свобод є знаковим явищем в історії України. Наприкінці ХХ – на початку ХХІ століття він став важливим складником українського суспільно-політичного руху, здатного впливати на геополітичні процеси.

 

Могилянці були серед перших, хто вийшов на Майдан і оголосив страйк.

 

Разом із усіма українцями вони обстоювали демократичні принципи, незалежність і свій цивілізаційний вибір, були викликом для російської федерації, яка побачила в Майданах загрозу кремлівському режимові та реалізації імперських амбіцій. Адже за період незалежності в Україні сформувалося громадянське суспільство, у той час як росіяни дозволили владі реанімувати у своїй країні диктаторську систему, що нині через агресію загрожує всьому демократичному світові.

 

Очевидно, що перемога Майдану у 2014 році стала геополітичною поразкою кремлівського режиму, який розпочав гібридну війну проти нашої держави, окупувавши АР Крим, частину Донецької та Луганської областей, а вісім років по тому, 24 лютого 2022 року, розв’язав загарбницьку війну в серці Європи — на всій території України.

 

Із початком повномасштабного вторгнення російських військ спостерігаємо трансформацію України в один великий Майдан, готовий до останнього захищати демократичні свободи, незалежність і територіальну цілісність України.

 

Нинішні події актуалізували важливість глибшого дослідження Майданів — від Революції на граніті до Революції Гідності — з огляду на прагнення росії втримати Україну у сфері свого впливу, знищити тих, хто не бачить майбутнього нашої держави у «союзі» з москвою, влаштувати геноцид українського народу. Для досягнення своїх цілей росіяни впродовж кількох десятиліть застосовують різні методи й форми боротьби з українським спротивом і цивілізаційним вибором — від культурної експансії та інформаційної війни до повномасштабної збройної агресії.

 

Започаткований два роки тому Національним музеєм Революції Гідності науковий форум фокусувався на темі Майдану в контексті світових протестних рухів кінця ХХ – початку ХХІ століття. Сьогодні, під час війни росії проти України, важливо вивчати боротьбу українців за власну свободу та незалежність, у тому числі на Майданах.

 

Яким було співвідношення зовнішніх і внутрішніх чинників, що позначилися на перебігу та наслідках українських Майданів? Чи варто розглядати Майдани новітньої доби як етапи боротьби України за свою незалежність включно з теперішньою війною? Як повномасштабне вторгнення росії в Україну впливає на формування наукового дискурсу, пов’язаного з темою українських Майданів і національно-визвольних змагань загалом?

 

Ці та інші питання заплановано розглянути під час четвертого наукового форуму, який буде присвячено ролі Майдану як суспільно-політичного феномена в контексті повномасштабної російської агресії проти України.

 

Метою цьогорічного форуму є обговорення у середовищі українських і закордонних учених концептуальних підходів до дослідження феномена Майдану та поширення правдивої інформації про причини й наслідки протестних рухів у контексті російсько-української війни.

 

Тематичні напрями форуму

 

  • Майдан як подія та феномен у вимірах російсько-української війни
  • Майдани у контексті глобальних і національних процесів: закономірності та парадокси
  • Явні та неявні антагоністи Майданів як підґрунтя російської агресії проти України
  • Українські національно-визвольні змагання та Майдани як виклик російському імперіалізму
  • (Пере)осмислення та (ре)презентації подій Майданів. Футурологічні прогнози
  • Культурна травма у контексті Майданів та російсько-української війни: шляхи її подолання
  • Майдани й російсько-українська війна в інформаційному просторі
  • Презентація Майдану й російсько-української війни в музейному просторі України та світу

 

До участі у форумі запрошуються історики, політологи, соціологи, філософи, правники, музейники, культурологи, фахівці з комунікаційної діяльності, представники інших соціогуманітарних дисциплін, які вивчають протестні рухи та явище Майдану, зокрема в контексті нинішньої російсько-української війни.

 

Реєстрація триває до 28 жовтня 2022 року включно за посиланням: https://forms.gle/gF8vxZLW9XQFZgS98

Участь у форумі — безкоштовна. За матеріалами форуму планується підготовка і видання збірника наукових праць. Публікація — безкоштовна.

 

Більше про форум — на сайті Національного музею Революції Гідності: https://www.maidanmuseum.org/uk/node/2198

Подія у фейсбуку: https://www.facebook.com/events/560400199099841

Додаткова інформація: +38 067 793 64 75; Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її. .

 

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна