Комюніке про восьме засідання Українсько-польської комісії для дослідження взаємин у 1917–1921 рр.

28—29 листопада 2022 року відбулося восьме засідання Комісії для дослідження українсько-польських взаємин 1917—1921 рр., співзаснованої НаУКМА (разом з Варшавським університетом). З огляду на обмеження, пов’язані з війною, зустріч проходила у гібридному форматі. У стаціонарній зустрічі взяли участь: Ян Яцек Бруський, Владислав Верстюк, Оля Гнатюк, Маріуш Коженьовський, Анна Крохмаль, Тадеуш Кшонстек, Ян Маліцький, Ірина Матіяш, Олег Павлишин, Ян Пісулінський, Станіслав Стемпєнь, Мірослав Шуміло, а дистанційно — Мацєй Кротофіль, Максим Потапенко і Віталій Скальський.

 

Польські члени Комісії висловили солідарність з Україною, українські учасники зустрічі дякували Польщі і полякам за підтримку. Всі висловили надію на якомога швидшу перемогу України.

 

Під час засідання обговорено працю Комісії за минулий рік та плани на найближчий, зокрема:

 

  1. Стан підготовки другого тому документів про Союз Пілсудський-Петлюра. Доповідач: Ян Пісулінський. Доповідач і учасники обговорення підкреслили, що для повноти картини необхідні будуть подальші архівні пошуки, зокрема, в Центральному державному архіві вищих органів влади з допомогою членкині Комісії др Наталії Маковської. Приблизний термін закінчення підготовки документів та вступної статті — осінь 2023 р.
  2. Стан підготовки тому, присвяченого Польським корпусам на українській території. Доповідач: Максим Потапенко. Під час наступного засідання, запланованого на травень 2023 р. передбачено обговорення рукопису цього тому.
  3. Видання чергового тому Праць комісії та праці Олега Павлишина «Польська спільнота Східної Галичини під владою Західноукраїнської Народної Республіки (листопад 1918 — липень 1919 р.)».
  4. Питання підтримки з боку Комісії для встановлення пам'ятної дошки на будинку, де розташовувалась дипломатична місія УНР у Варшаві.
  5. Проведення протягом найближчого року в кількох університетах популярних лекцій, а також презентацій Праць Комісії і виставки, присвяченої польсько-українським дипломатичним взаєминам 1917–1921 рр., по змозі — за участі представників українських консульств і представників місцевої влади. Ці презентації з участю кількох членів Комісії проводитимуться в оперті на університети, в яких працюють члени Комісії, зокрема, Ягеллонський університет (Ян Яцек Бруський), Університет Марії Кюрі-Склодовської (Маріуш Коженьовський, Мірослав Шуміло), Університет Миколая Коперника (Мацєй Кротофіль), а в майбутньому також у Вроцлавському університеті і в Університеті Адама Міцкевича в Познані. Доповненням до програми будуть відвідини територіяльних архівів, що координуватиме Анна Крохмаль.
  6. Проведення в Черкаському національному університеті відтермінованої презентації тому, присвяченого Симону Петлюрі (первісний термін — 24 лютого 2022, планований — лютий 2023).
  7. Підготовка проєкту, присвяченого міжнародному контекстові польсько-українських взаємин 1917–1921 рр. і пошуки ґранту для реалізації проєкту.

 

Члени Комісії заслухали і обговорили доповідь Яна Пісулінського «Польсько-українські економічні переговори навесні 1920 року».

 

Наступне засідання, залежно від обставин пов’язаних з війною, відбудеться у травні—червні 2023 року в Києві, або в Варшаві, і буде присвячено обговоренню тому Праць Комісії та тому документів присвяченого Польським корпусам на українській території.

 

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна