Олександра Матвійчук отримала Нобелівську премію миру

Студентка Києво-Могилянської бізнес-школи Олександра Матвійчук та очолюваний нею Центр громадянських свобод (ЦГС) стали лавреатами Нобелівської премії миру-2022. 

 

Церемонія вручення премії відбулася в суботу, 10 грудня 2022 року, в Осло. Для України — це перша Нобелівська премія миру. 

 

Крім Центру громадянських свобод, нагороду також отримали Товариство «Меморіал» (Росія) та правозахисник Алесь Беляцький (Білорусь). 

 

 

Центр громадянських свобод та його очільниця, правозахисниця Олександра Матвійчук, а також інші лавреати премії, відзначені за «представлення громадянського суспільства у своїх країнах»

 

У своїй промові, яку Олександра виголосила українською мовою (Промова Матвійчук — вручення Нобелівської премії миру 2022), вона наголосила на необхідності створення міжнародного трибуналу для притягнення російських військових злочинців до відповідальності за злочини, вчинені проти України та українців. 

 

Створений 2007 року Центр займається правозахисною діяльністю: просуванням цінностей прав людини, залученням громадськості до правозахисної діяльності в Україні, подоланням наслідків війни в Україні. 

 

Нині, за словами Олександри, всі зусилля команди Центру спрямовані на те, щоб якомога повніше задокументувати факти злочинів росіян на території України. Необхідним інструментом для покарання військових злочинців, а отже — торжества справедливості, вона вважає створення міжнародного трибуналу, аби жоден з винних у розв’язанні війни, злочинах проти українців не уникнув покарання. Суспільний інтерес, а також інтерес медіа, який супроводжує діяльність нобелівських лавреатів, на думку Олександри, дуже сприятиме поширенню цього меседжу. 

 

Раніше, 29 вересня Олександра отримала ще одну престижну нагороду, яку називають альтернативною Нобелівською премією — «За правильний спосіб життя».  Відзнака присуджується за досягнення у сфері мистецтва, юриспруденції, бізнесу та правозахисної діяльності. 

 

Спільнота Могилянки щиро вітає Олександру та всю команду Центру громадянських свобод із перемогою. Бажаємо нових здобутків і досягнень, а головне — перемоги! 

 

 

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна