Дослідження пам’яті у Центрально-Східній Європі з постсекулярної перспективи

Кафедра історії Національного університету «Києво-Могилянська академія» спільно із Інститутом археології та етнології Польської академії наук розпочинає роботу над дослідницьким проєктом про вплив релігії на колективну пам’ять у країнах Центрально-Східної Європи.

 

Цей проєкт об’єднує дослідників пам’яті, релігії та націоналізму — антропологів та істориків із Польщі, України, Болгарії, Швеції, Чехії, Словаччини та Угорщини. Проєкт працює за фінансової підтримки Вишеградського фонду.

 

На сьогодні релігія не посідає помітного місця в студіях пам’яті. Коли дослідники звертаються до релігії, то їм йдеться передусім про державну політику пам’яті, зокрема про використання державою чи іншими секулярними акторами релігійного дискурсу, символіки чи практик для творення образу минулого.

 

Це зводить складну і суперечливу картину релігійної пам’яті до спрощеного «секуляризованого сакрального», де релігія є лише пасивним постачальником символів і наративів. З другого боку, дослідники пам’яті практично не приділяють уваги релігійним комеморативним практикам, вважаючи їх за предмет релігієзнавства.

 

Проєкт «Дослідження пам’яті з постсекулярної перспективи» має на меті з одного боку подолати дисциплінарні бар’єри у дослідженням практик пам’яті релігійних спільнот та їхнього впливу на колективну пам’ять національних груп, а з другого – нормалізувати студії релігії серед дослідників пам’яті.

 

Передбачається, що група дослідників із різних академічних дисциплін вивчатиме різноманітні практики релігійної пам’яті переважно християнських спільнот ЦСЄ. На основі цих досліджень, команда проєкту планує розробити концепцію постсекулярної пам’яті, що пасуватиме до особливостей регіону ЦСЄ. У межах проєкту планується низка семінарів та міжнародна наукова конференція.

 

Більше про проєкт та команду дослідників.

 

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна