В НаУКМА відбулася лекція професора Тімоті Ґартона Еша

Garton Ash 114 лютого 2023 року в Києво-Могилянській Академії відбулася зустріч із відомим британським істориком Тімоті Ґартоном Ешем. Професор прочитав лекцію на тему From Post-War Europe to Post-Wall Europe — and Back. Russia's war against Ukraine in the context of post-1945 and post-1989 European History.

 

Подія відбулася за підтримки Міжнародного фонду «Відродження».

 

Обговорення модерувала Наталя Шліхта, професорка, завідувачка кафедри історії НаУКМА.

 

У своїй лекції Тімоті Ґартон Еш проаналізував історичні події в Європі від Другої світової війни до нинішньої війни в центрі Європи, яку розв’язала росія проти України; торкнувся питання деколонізації сприйняття України західними суспільствами, внеску України в переосмислення Європою самої себе.

 

 

Крім того, історик поділився власним баченням того, що потрібно Україні для перемоги, та чому ця перемога є дуже важливою для Європи. Так він зазначив, що передусім світ має допомогти Україні зброєю.

 

Професор Ґартон Еш також додав, що для відбудови України їй необхідні реформи. Але і світ, і Європа повинні розробити стратегію щодо відновлення України: «Ми потребуємо стратегії, що містить концепцію трьох «Р» (r) для України: Реконструкція, Реформа, Рух вперед (reconstruction, reforms, rolling forward). Це величезний проєкт, в який потрібно інвестувати щонайменше 4 мільярди. І реформи точно будуть потрібні».

 

Спікер наголосив на тому, що Україна є сильною країною, а українці — незламний народ, і Європа, беззаперечно, підтримує Україну в захисті своєї незалежності та територіальної цілісності.

 

Завершуючи лекцію, історик процитував чеського політика, громадського діяча й письменника Вацлава Гавела: «Надія — це не передбачення. Надія — це звернення до духу, звернення до серця. Надія — це здатність працювати заради якоїсь мети лише тому, що ця мета прекрасна, а не тому, що вона дає шанс на успіх. Надія — це не переконання, що щось добре завершиться, але впевненість, що в цьому є сенс — незалежно від того, чим це закінчиться. Вільна Європа, а отже, вільна Україна — має сенс...».

 

Запис лекції

 

Більше фото з події

 

Нагадаємо, професор Тімоті Ґартон Еш вже вдруге читає лекцію в НаУКМА. Вперше він бував у Могилянці 2004 року під час Помаранчевої революції.

 

Довідка

Професор Тімоті Ґартон Еш — видатний британський історик, журналіст, автор численних книг, присвячених «історії теперішнього часу». Його найновіша книга Homelands: A Personal History of Europe — це інтелектуальна історія тріумфів і трагедій післявоєнної Європи, заснована на глибокому науковому аналізі й особистих спогадах. У цій книзі професор Ґартон Еш також пропонує своє розуміння трагічних подій, починаючи від фінансової кризи 2008 року, і до війни в Україні.

 

 

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна