«Разом ми Європа» — лекція Матті Маасікаса в НаУКМА

Maasikas 04

Maasikas 04
Maasikas 01
Maasikas 01
Maasikas 02
Maasikas 02
24 березня 2023 року студенти Могилянки мали змогу послухати лекцію пана Посла Матті Маасікаса, Голови Представництва Європейського Союзу в Україні «Разом ми Європа/Together We Are Europe».

 

Лекція була присвячена відносинам між ЄС та Україною від початку повномасштабного російського вторгнення.

 

 

Модератором обговорення був Максим Яковлєв, кандидат політичних наук, завідувач кафедри міжнародних відносин НаУКМА, директор Школи політичної аналітики НаУКМА.

 

Матті Маасікас, який очолює Представництво Євросоюзу в Україні з вересня 2019 року, підкреслив, що повномасштабна війна в Європі зачіпає всіх європейців, зокрема громадян ЄС. Саме тому Європейський Союз, країни-члени та фінансові установи стрімко перевели на «воєнні рейки» механізм ухвалення рішень щодо фінансової, гуманітарної та військової допомоги Україні, і станом на сьогодні загальна сума допомоги становить близько 67 мільярдів євро.

 

«Україна змінила динаміку ЄС у кількох сенсах. Разом ми витримали виклик повномасштабної війни Росії проти України. ЄС — мирний проєкт — допомагає озброїти сусідню країну. ЄС почав діяти геополітично: історія запропонувала нам обрати сторону, і ми це зробили».

 

Пан Посол охарактеризував хід відносин Європейського Союзу з Україною, зокрема з огляду на статус кандидата, наданий країні 2022 року.

 

Спікер згадав попередні процеси розширення та розповів про політичні, інституційні та економічні аспекти вступу до ЄС.

 

Матті Маасікас, випускник історичного факультету славетного Тартуського університету, підкреслив ціннісну, цивілізаційну спорідненість двох найстаріших університетів Східної Європи — Києво-Могилянської академії й університету Тарту.

 

Студентів НАУКМА цікавили можливості післявоєнної співпраці між ЄС і Україною, а також результати реформ в Україні та внутрішній розвиток ЄС.

 

Нагадаємо, Представництво Європейського Союзу було однією з перших дипломатичних установ, які відновили свою діяльність в Києві після початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну — вже з квітня 2022 року його співробітники повернулися до роботи.

 

Переважна більшість проєктів ЄС в Україні так чи так пов'язані з відповіддю на війну, а ті, що були розпочаті до 24 лютого 2022 року, також переспрямували свої бюджети на підтримку України в умовах російської агресії.

 

Однак з думкою про майбутнє ЄС впроваджує в Україні програми для студентів, науковців, молодих фахівців. Ці проєкти не лише надають їм підтримку, знання та контакти, але й сприяють інтеграції в єдиний науковий простір Європи та органічній інтеграції України та ЄС.

 

Відеозапис лекції.

 

Більше фото з події.

 

 

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна