Могилянська спільнота закликає якнайшвидше ратифікувати Римський Статут!

Міжнародний кримінальний суд (МКC) — це єдиний постійно діючий орган міжнародного кримінального правосуддя, розташований у м. Гаага в Нідерландах. На сьогодні вже 123 держави світу ратифікували Римський Статут МКС, включно із усіма країнами Європейського Союзу.  

 

Україна створила дві декларації про визнання юрисдикції МКС у 2014 та 2015 роках. Це дозволило МКС розпочати розслідування злочинів, скоєних політичними й військовими лідерами Росії, та видати міжнародний ордер на арешт Владіміра Путіна та дитячого омбудсмена РФ Марії Львової-Бєлової.  

 

Уже багато років українська прокуратура та правозахисні організації співпрацюють із Прокурором МКС і надають усі наявні докази вчинення геноциду, воєнних злочинів і злочинів проти людяності російською армією, підконтрольними їй озброєними групами та окупаційними адміністраціями.  

 

Ратифікація Римського Статуту є необхідною умовою вступу України в ЄС, адже є зобов'язанням України за Угодою про асоціацію.  

 

Крім того, без ратифікації Римського Статуту Україна не може номінувати своїх громадян на посаду судді чи Прокурора МКС. Лише ратифікація Римського Статуту дозволить Україні брати участь у роботі Асамблеї держав-учасниць, зокрема — ініціювати розширення повноважень Суду щодо покарання за злочин агресії.  

 

Закликаємо Президента України внести законопроєкт про ратифікацію Римського Статуту до Верховної Ради України як невідкладний та сприяти його найшвидшому прийняттю!  

 

Закликаємо народних депутатів України якнайшвидше ратифікувати Римський Статут і, у такий спосіб, сприяти подоланню безкарності Росії за міжнародні злочини, виконати важливе євроінтеграційне зобов’язання та підтвердити відданість України принципам верховенства права!

 

Підтримати звернення

 

 

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна