Студенти НаУКМА опублікували наукові дослідження в межах проєкту літньої школи Університету Торонто

Минулого року, після початку повномасштабного вторгнення росії, Університет Торонто створив ініціативу для студентів з України, завдяки якій вони мали змогу попрацювати над дослідженнями у сфері комп’ютерних наук у межах літньої програми в Торонто. У такий спосіб університет мав намір подарувати студентам мирне літо, а також можливість здобути нові навички й удосконалювати академічну англійську мову.

 

У межах програми студентам були призначені куратори-професори, з якими вони проводили дослідження з певної тематики впродовж усього літа. Наприкінці програми вони презентували результати своєї роботи.

 

У 2022 році з-поміж 200 заявок, які надійшли з усіх куточків України, відібрали 21 учасника програми, серед яких було два студенти НаУКМА: Роман Бураков і Дарія Кучерук. Цьогоріч Роман і Дарія знову братимуть участь у цій програмі, продовжуючи роботу над своїми дослідженнями.

 

Роман і Дарія закінчують 4 курс бакалаврської програми комп’ютерних наук на Факультеті інформатики в НаУКМА. Їхні дослідження зосереджені на темі машинного навчання.

 

Роман працював над машинним навчанням для контролю біонічних ніг та екзоскелетів разом із канадським професором українського походження Brokoslaw Laschowski.

 

«Уявіть, що у вас є людина, яка втратила ногу і потребує протезу. Нашою метою є створення протезів, які могли би повністю симулювали здорову ногу», — розповідає Роман в інтерв’ю для Університету Торонто.

 

Результати своєї роботи вони опублікували в науковій статті на одній із авторитетніших міжнародних конференцій по робототехніці — IEEE International Conference on Robotics and Automation (ICRA) 2023, а також поділилися своїми здобутками на декількох інших конференціях.

 

«Загалом це був дуже корисний досвід. Я знайшов багато друзів і ще більше можливостей професійного розвитку», — поділився враженнями Роман.

 

Дарія розповіла, що і до повномасштабного вторгнення мріяла отримати досвід у найкращих університетах світу та задумувалася про навчання за кордоном, проте ніколи не очікувала, що це станеться через війну. Вона змогла отримати такий досвід завдяки літній школі Університету Торонто, який також є одним із чотирьох зарубіжних кампусів НаУКМА в межах проєкту Kyiv-Mohyla Global Academy. Її спільне з професором Майклом Брудно дослідження було сфокусоване на проєкті автоматичної сегментації МРТ мозку недоношених немовлят.

 

 

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна