Могилянка не проминає — конвокаційна промова випускниці Валерії Сергєєвої

Днями спільнота Могилянки збагатилася новою генерацією змінотворців: талановитими, вмотивованими, творчими випускниками.

 

На цьогорічній Конвокації від випускників 2023 року пролунало багато промов.

Ось одна з них:

 

Вітаю, шановна могилянська спільното!

 

Перший, хто зустрічає студента на Контрактовій площі, — Григорій Савич Сковорода. Він — вічний студент, бо завжди звернений до академії, а не від неї. Його замислене устремління назустріч цим стінам — це символ вічного повернення. Бо навіть у мисленника-мандрівника, якого називають «невловним птахом», є місце, куди він повертається — його дім, його alma mater.

 

 

Дім — це там, де ти почуваєшся вільно і сродно, де відчуваєш незриму присутність тих, хто був тут до тебе — і ця присутність підсилює тебе.


Хоч ми покоління спудеїв, які ніколи не були в Мазепиному корпусі, це не підважило в нас відчуття тієї сили і світла, які палімпсестами проступають крізь риштування реконструкторів. Бо духовне осердя Могилянки, на відміну від її фізичних стін, реконструкції не потребує.

 

Цьогоріч вперше після проголошення російською церквою анафеми, у Києво-Печерській лаврі помолилися за гетьмана Івана Мазепу — вченого мужа, захисника й мецената академії. Ми всі зараз живемо в історичні часи, коли до нас повертається пам’ять про найкращих людей нашого минулого і коли від нас ідуть найкращі люди нашого теперішнього. З-поміж них є багато могилянців, які загинули, захищаючи свій дім від російської навали. Бо дім — це місце, за яке потрібно боротися. І тоді воно буде боротися за тебе — так, що й синє небо над Контрактовою видаватиметься добрим омофором козацької Покрови.

 

Упевнена, що саме це — найголовніше знання, яке нам дала академія за чотири роки навчання. У Василя Стуса є дуже влучне поняття прямостояння — вміння рівно тримати свого хребта попри все. Тому сьогодні від імені випускників я хочу подякувати Києво-Могилянській академії за нашу поставу, за те, що вона тримає ціннісну планку такої висоти, яка вимагає постійного росту і виструнчування.

 

Могилянка не проминає — як і наша вдячна любов до неї!

 

Валерія Сергєєва, випускниця бп «Філологія. Мова, література, компаративістика»

 

Спільнота НаУКМА — це те, що буде супроводжувати вас завжди, навіть поза межами стін університету. Щоб уповні це відчути, доєднуйтеся до Асоціації випускників НаУКМА, громадської організації, яка дає можливості для особистого розвитку, підтримки Могилянки та налагодження комунікації з випускниками у всьому світі.

 

Долучитися до асоціації можуть усі випускники Могилянки, незалежно від року випуску та здобутого рівня освіти. Для цього необхідно заповнити форму.

 

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна