The Fall of the Pan-Russian Utopia: в НаУКМА відбулася Інавгураційна лекція Сергія Плохія

(фото: Євген Педін)

 

1 вересня 2023 року першокурсники Могилянки мали нагоду прослухати Інавгураційну лекцію — традиційну подію, яка розпочинає навчальний рік у НаУКМА.

 

Цьогорічний спікер — відомий історик, директор Гарвардського Українського наукового інституту (США), Почесний професор НаУКМА Сергій Плохій.

 

Тема лекції — The Fall of the Pan-Russian Utopia (Крах загальноросійської утопії).

 

Головною ідеєю розмови було завершення в теперішній російсько-українській війні, завдяки боротьбі українців, загальноросійської утопії — ідеї русифікації і знищення українського народу.

 

«Говорячи про сторінки історії, які перегортаються... Одна з них, яка на мою думку, перегорнулася тут, в Україні — це сторінка закінчення існування утопії, моделі, ідеї, концепції так званої загальноросійської ідентичності, ідеї про те, що українці та росіяни — один народ, що українці й білоруси — один народ. Після війни ця ідея, яка фактично існувала й домінувала значною мірою в Україні, частині Росії й частині Східної Європи протягом століть, закінчується...

 

Вже в перші тижні, місяці війни стали зрозумілими дві речі. Перша — Україна вистоїть. Друга — модель, яка спрацювала в 2014 році, ідея того, що Росія приходить як визволитель російськомовних, абсолютно не спрацювала... Ця війна є також, мабуть, одним із найкращих прикладів краху загальноросійської утопії, ідеї існування українців, росіян і білорусів як одного народу як однієї нації».

 

Крім того, Сергій Плохій розповів про інтелектуальні підвалини й передумови цієї війни з боку країни-агресора, підкреслив важливість думки інтелектуального наповнення речей, відповідальність інтелектуалів за те, що робиться у світі, а також наголосив на важливій ролі історії.

 

Сергій Плохій додав: «Ми вступаємо в нову еру, яка розпочалася з українського супротиву в лютому 2022 року. Надзвичайно важливою буде наша позиція не лише всередині країни, а також назовні щодо того, яким цей світ буде. Не все, але досить багато буде залежати також від нашої позиції. Особливо позиції вашої. На майбутні роки. На майбутні десятиліття...

Світ буде залежати від вас. Це великий виклик — жити в переломний час і визначати час майбутнього. Це дуже непросте завдання, але це також великий привілей. Я дивлюся на вас сьогодні як на тих, хто буде формувати цей новий світ».

 

На завершення лекції професор дав настанови першокурсникам: «Ставте перед собою найбільш амбітні завдання, які тільки можна. Думайте про професора Брюховецького, який відродив цю Академію. Думайте про людей, які ставлять перед собою завдання, які мають бути неможливими. Думайте про ваших друзів, батьків, які сьогодні воюють на фронті проти армії, перед якою всі падали на коліна протягом десятиліть. Вони також роблять неможливе. Я вам бажаю успіху. Бажаю перетворити неможливе в можливе».

 

Після лекції президент НаУКМА Сергій Квіт вручив Сергію Плохію диплом Почесного професора НаУКМА й подарував унікальне видання НаУКМА «Київський атеней. Мистецький Київ XVII-XVIII століть».
Рішення про присудження Почесного звання Сергію Плохію Вчена Рада ухвалила 27 квітня 2023 року.

 

Насамкінець пан професор лишив запис у Хвальній Книзі для почесних гостей НаУКМА. 

 

Сергій Плохій — професор історії України, директор Українського науково-дослідного інституту Гарвардського університету, провідний експерт із питань історії України, Росії та Східної Європи. Має велику кількість публікацій із міжнародної історії Другої світової і Холодної війни. Його книги відзначені численними нагородами, зокрема премією Лайонела Ґелбера — за найкращу англомовну книгу про міжнародні відносини та премією Бейлі Ґіффорд — як кращий твір нон-фікшн, написаний англійською мовою. Його остання книга The Russo-Ukrainian War: The Return of History була видана W.W. Norton у США та Penguin у Великобританії в травні 2023 року.

 

Повний текст Інавгураційної лекції англійською мовою

 

Відеозапис лекції: The Fall of the Pan-Russian Utopia (Крах загальноросійської утопії)

 

Більше фото з події

 

 

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна