«Вміння втілювати мудрість у житті — це дуже важлива якість»: лекція отця Георгія Коваленка з циклу «Духовні цінності людини»

(фото: Сергій Россінський)

 

2 вересня 2023 року в НаУКМА відбулася традиційна лекція для першокурсників із циклу «Духовні цінності людини» — розмова про моральні орієнтири, ціннісні підвалини життя, відповідальність перед собою, родиною, країною.

 

Цьогоріч лекцію на тему «Софійність як сила і мудрість України» прочитав священник Православної церкви України, богослов отець Георгій Коваленко.

 

Отець Георгій розпочав розмову із трактування явища софійності, продовжуючи думку українського філософа Сергія Кримського про Софію Київську як концепцію софійного світу та моделі мудрості, про софійність як втілення мудрості.

 

«В українській ментальності мудрість зв’язана не тільки з головою. Ще є мудрість самих речей. Ця мудрість речей і зветься софійністю.

Софійність — це наш світогляд — світо-гляд. Ми іноді промовляємо слова, але їх не чуємо, бо іноді самі слова нашої мови нам набагато більше можуть сказати, ніж те, що ми хочемо висловити. Світогляд — світо-гляд: Бачити світ, оглядати світ за допомогою софійності. Це дивитися очима реальними, розумом, мислити і дивитися серцем.

Це вміння бачити».

 

Далі в лекції отця Георгія йшлося про написи, мозаїки, ікони Софійського собору як храму мудрості ХІ століття та ін., а також про важливість уміння читати символи.

 

Так, пан отець розповів про власне прочитання символів, які йому відкрилися й наголосив на тому, що всім знакам властива велика кількість можливих індивідуальних інтерпретацій.

 

Отець Георгій підкреслив, що українцям притаманна софійність. Ми зчитуємо речі, символи й шукаємо мудрості: «На початку війни в українців була сила людей, сила духу. У нас була справжня сила, яка давала нам і мудрі рішення, і мудрі дії».

 

Згадав лектор також видатних діячів Києво-Могилянської академії й торкнувся питання історії її становлення: «Домом мудрості у ХХІ столітті може бути Києво-Могилянська академія, бо згадайте: “мудрість створила собі дім”. Це не тільки наша розбудова, ми маємо це відчути, почути, зчитати. Це дуже важливо — бути в цій взаємодії. Взаємодії зі світом, з мудрістю, з нашими софійними місцями. Могилянка до них відноситься».

 

У Хвальній Книзі після завершення розмови отець лишив запис: «Софійність — це світоглядна спроможність і втілення мудрості. Бажаю такою бути Києво-Могилянській академії!».

 

Отець Георгій Коваленко — кандидат філософських наук, богослов, священник Православної церкви України, ректор Відкритого православного університету Святої Софії-Премудрості, випускник «Школи стратегічного архітектора» Києво-Могилянської Бізнес-Школи, громадський діяч, постійний учасник медіа-ефірів, наукових конференцій, круглих столів та експертних груп, автор книг, статей та іншого просвітницького контенту.

 

Відеозапис лекції: Лекція отця Георгія Коваленка на тему: «Софійність як сила і мудрість України»

 

Більше фото з події

 

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна