Відійшов у засвіти Володимир Андрійович Василенко

Із великим сумом повідомляємо про гірку втрату — на 87-му році життя не стало професора кафедри міжнародного та європейського права НаУКМА Володимира Андрійовича Василенка

 

Пан Володимир був знаковою постаттю в українській науці. Його доробок — неоціненний. Він був заслуженим юристом України, Надзвичайним і Повноважним Послом України, членом Національної комісії із зміцнення демократії та утвердження верховенства права при Президенті України, членом Наглядової ради Української правничої фундації, членом Всесвітнього конгресу українських юристів, почесним членом Асоціації українських правників, членом Британсько-української правничої асоціації, президентом українського фонду «Друзі Шотландії». 

 

У Могилянці Володимир Андрійович працював із вересня 2006 року. Також був науковим консультантом Міністерства закордонних справ України з правових питань. Брав участь у виробленні юридичних підвалин економічної самостійності України. Підготував перший проєкт Декларації про державний суверенітет України, надалі як консультант Верховної Ради України брав участь у виробленні остаточного варіанта Декларації. Доклав ледь не найбільше зусиль для розробки закону про застосування української мови як державної.

 

Працював послом у країнах Бенілюкс, а також представником України при Європейському Союзі та НАТО, послом у Великій Британії й за сумісництвом — в Ірландії. Неодноразово брав участь у роботі Генеральної Асамблеї ООН як експерт, радник, заступник члена делегації та член делегації України, представляючи Україну в Третьому (питання прав людини) та Шостому (юридичні питання) комітетах. Був обраний Генеральною Асамблеєю ООН до Міжнародного Кримінального Трибуналу з колишньої Югославії, де працював суддею. Був представником України в Раді ООН із прав людини. 

 

Могилянці пам’ятатимуть Володимира Андрійовича як чудового наставника, відповідального викладача, працьовитого колегу. Про це свідчать і його нагороди: Заслужений юрист України (1995 р.), орден «За заслуги» І, ІІ, ІІІ ступенів (2007, 2001, 1997 рр.), орден Данила Галицького (2009 р.), Лауреат Почесної Відзнаки Асоціації правників України «За честь і професійну гідність» (2012 р.). 

 

Спільнота Києво-Могилянської академії вшановує памʼять та висловлює глибоке співчуття родині та колегам. 

 

Світла та вічна памʼять!

 

Прощання з Володимиром Андрійовичем Василенком відбудеться у четвер 12 жовтня з 13:00 до 14:30 на 1-му поверсі КМЦ.

 

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна