Могилянка першою в Україні імплементуватиме спільний з Гарвардським університетом 5-річний грант NIH

У 2023-2028 роках НаУКМА у співпраці з Гарвардським університетом, який по праву вважається одним із найкращих університетів світу і посідає топові місця в міжнародному рейтингу світових університетів QS, долучиться до реалізації гранту Національного інституту охорони здоров’я (NIH), ключового агентства уряду США у сфері охорони здоров'я та біомедичних досліджень. Це буде вже третій великий проєкт NIH, який імплементуватиме чи спів-імплементуватиме НаУКМА.

 

Cпільний проєкт з Гарвардською школою громадського здоров’я «Впровадження науково-обґрунтованого лікування поширених психічних розладів у ВІЛ-клініках в Україні» імплементуватиметься в НаУКМА Центром психічного здоров’я та психосоціального супроводу, що під керівництвом Сергія Богданова вже не перший рік реалізує цілу низку важливих міжнародних грантів і проєктів. Новий проєкт у співпраці з Гарвардською школою громадського здоров’я покликаний звести до мінімуму несприятливий вплив погіршення психічного здоров’я на результати лікування ВІЛ в Україні шляхом розширення доступу до науково-обґрунтованого лікування поширених психічних розладів у ВІЛ-клініках, що стає надзвичайно важливою потребою громадського здоров’я в Україні, особливо в часи війни, коли рівень як психічних розладів, так і захворюваності на ВІЛ може зростати. В рамках проєкту трансдіагностичний терапевтичний підхід CETA, який вже досить успішно зарекомендував себе в лікуванні симптомів депресії, ПТСР та тривоги буде адаптований до практики лікування ВІЛ в Україні з потенціалом покращення результатів по ВІЛ та психічному здоров’ю серед людей, що живуть із ВІЛ в Україні.

 

Про співпрацю з Гарвардським університетом і важливість проєкту для України та НаУКМА ділиться керівник проєкту Сергій Богданов: «Передумовою цього проєкту стала багаторічна співпраця з доктором Кімберлі Хук, провідною дослідницею проєкту і експерткою Гарвардської школи громадського здоров’я. Метою ж проєкту є не лише впровадження програми психологічної допомоги СЕТА в мережі клінік, що надають допомогу людям, які живуть з ВІЛ/СНІД, але й професійний розвиток науковців Центру психічного здоров’я та психосоціального супроводу НаУКМА».

 

“Дослідження, про яке йдеться у цій публікації, було підтримано Національним інститутом психічного здоров'я Національного інституту охорони здоров’я за грантом № 1K23MH133520-01A1. Зміст є виключно відповідальністю авторів і не обов’язково відображає офіційні погляди Національного інституту охорони здоров’я.”

 

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна