Старша викладачка НаУКМА поділилась досвідом реалізації проєкту NIH в умовах війни та про зустріч з в.о. директора Міжнародного центру Фогарті

У 2021 році Могилянка отримала свій перший грант Національного інституту охорони здоров’я (NIH) для дослідження знань, ставлень, практик та контексту впровадження лікування розладів психічного здоров’я поза спеціалізованими установами в Україні.

 

Фінансування для проведення дослідження та професійного розвитку отримала др. Альона Мажная, старша викладачка Школи охорони здоров’я НаУКМА.

 

 

Цей міжнародний грант сприяння науковій кар’єрі за фінансування Міжнародного центру Фогарті (FIC) та Національного інституту психічного здоров’я (NIMH) орієнтований на підтримку дослідників глобального здоровʼя на початку кар’єри.

 

 

Контекст воєнного часу створює особливі та непередбачувані виклики в реалізації проєкту. Разом із цим, отримані результати можуть стати підґрунтям для розбудови системи охорони психічного здоров’я в Україні. Наразі надзвичайно важливим є збільшення ініціатив зі зменшення розриву між потребою в послугах у сфері психічного здоровʼя та спроможністю системи їх надавати.

 

Головна дослідниця проєкту др. Альона Мажная поділилась досвідом подолання викликів та проміжними результатами проєкту із в.о. директора Міжнародного центру Фогарті Пітером Кілмарксом під час зустрічі стипендіатів та грантоотримувачів Міжнародного центру Фогарті у Варшаві в червні 2023 року. До зустрічі також доєднались представники cфери охорони здоров’я України та Польщі, а також співробітники Центрів контролю та профілактики захворювань США в Україні та Грузії. Учасники підтримали проєкт та зацікавились можливістю майбутньої співпраці.

 

Більше про досвід реалізації проєкту, виклики воєнного часу для сектору охорони здоров’я в Україні, необхідність опору в стійкості та роль НаУКМА в підтримці молодих науковців у часи війни можна прочитати в інтерв’ю головної дослідниці проєкту на шпальтах «Інформаційного бюлетеня із питань глобального здоров’я». За словами др. Альони Мажної: «Побудова системи охорони психічного здоров’я має рухатися вперед зараз. Люди вже потребують послуг, і ми не можемо чекати до якогось невідомого часу, коли все стане менш бурхливим».

 

Перша публікація у межах проєкту в рецензованому міжнародному виданні «Frontiers in Public Health» презентує результати якісного дослідження раннього досвіду пацієнтів із розладами вживання опіоїдів у приватних клініках після вторгнення Росії в Україну в п’яти великих містах України.

 

«Дослідження, про яке йдеться у цій публікації, було підтримано Міжнародним центром Фогарті Національного інституту охорони здоров’я за грантом № K43TW012016. Зміст є виключно відповідальністю авторів і не обов’язково відображає офіційні погляди Національного інституту охорони здоров’я.»

 

 

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна