У КМА презентували «Українські обличчя кіно й театру»

Це видання – антологія української акторської справи.

20 вересня у Києво-Могилянській академії відбулася презентація книги «Українські обличчя кіно й театру». Це видання – антологія української акторської справи, енциклопедія кіно- та театрального мистецтва України. Книга побачила світ завдяки видавництву журналу «Кіно-театр» на чолі з Ларисою Брюховецькою.

До унікальної збірки увійшло 68 автономних історій, які знайомлять читача з життям і творчістю кращих українських акторів – неперевершених майстрів своєї справи. Серед них такі відомі персоналії як Іван Миколайчук, Богдан Ступка, Дмитро Мілютенко, Нонна Копержинська, Леонід Биков, Лариса Кадочникова, Богдан Бенюк, Наталя й Ольга Сумські, Анатолій Хостікоєв, Ірина Дорошенко та багато інших. Презентація книги була не менш яскравою та самобутньою, ніж історія українського театрального та кіномистецтва.

Ще до початку презентації у камерному приміщенні Театрального центру «Пасіка» лунала чудова музика – варто завдячити квартету майстерних музик з театру ім. І.Франка. Першим взяв слово В’ячеслав Степанович Брюховецький. Почесний президент Києво-Могилянської академії почав з жарту: «Я з болем сприйняв вихід цієї книжки – колись теж хотів стати актором». Розповідаючи про складний шістнадцятирічний шлях написання книги та не менш важке становище української культури, В’ячеслав Степанович все-таки закінчив свій виступ оптимістично: «Насправді сьогодні люди спраглі до культури. З’явилася ностальгія за справжнім: за театром, за хорошими фільмами». Світлана Степаненко назвала новостворену книгу «рідкісним делікатесом» та висловила пропозицію екранізувати «Українські обличчя…». Анатолій Гнатюк, актор київського театру ім. І. Франка, перетворив презентацію на яскраве театральне дійство, переповівши акторську байку про невдачу робітника сцени та винахідливого виконавця ролі Тараса Бульби. «Я рада, що я люблю театр, я рада, що я вірна йому», – з такими словами вийшла на сцену акторка театру ім. І.Франка Наталя Сумська. Артистка заспівала неймовірно зворушливу пісню «Доленька, яка нас з вами спіткала» з кінострічки «Дударики». Михайло Захаревич, директор театру ім. І. Франка, поділився задумом видати подібну до новоствореної енциклопедію свого театру. Ірина Дорошенко в дуеті з Олексієм Богдановичем показали уривок з вистави «Маленькі подружні злочини», життєвої драми про складнощі шлюбних стосунків. Лариса Руснак подарувала глядачам чудові поліські заспіви, зізнавшись, що співати на сцені раніше було її найстрашнішим табу. Не забули вшанувати й пам’ять Богдана Сильвестровича Ступки. На честь видатного актора Богдан Бенюк прочитав вірш Івана Малковича, а квартет театру ім. І.Франка виконав зворушливу мелодію. Завершуючи презентацію книги, Лариса Брюховецька сказала про своїх героїв: «Чи люди вони? Мабуть, ангели».

Настя Дзюбан

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна