Судовий позов НаУКМА до Державної інспекції архітектури та містобудування України

Від самого відродження у 1991 році перед Києво-Могилянською академією постало завдання порятунку своїх історичних будівель, переважна більшість яких перебувала у занедбаному стані, навіть без дахів. Поступово майже всі вони були відреставровані і включені в освітній процес.

 

Поруч з тим, упродовж понад 30-річної історії відродженої Академії не припинялися спроби рейдерського захоплення частини землі та майна, а також різноманітного обмеження прав НаУКМА. Зокрема у 2008–2012 роках наш університет вийшов переможцем у кількох судах проти тодішнього Міністерства освіти і науки України, очолюваного Дмитром Табачником, та адміністрації міста Києва часів мера Леоніда Черновецького. Зокрема було підтверджено права Києво-Могилянської академії на Будинок настоятеля і Братські келії, в яких тодішня київська влада, найвірогідніше, могла планувати відкриття розважальних закладів.

 

Вже під час повномасштабної війни, у 2023 році, НаУКМА продовжив археологічні дослідження фундаментів Богоявленського собору, знищеного російськими комуністами у 1935 році, та реставрацію Братських келій, розпочату з протиаварійних робіт у 2012 році відповідно до проєкту реставрації з пристосуванням під навчальні та службові приміщення, затвердженого у 2014 році. Провідні архітектори, реставратори та представники громадянського суспільства висловилися на підтримку цього проєкту.

З історією питання та всіма документами, пов’язаними з реставрацією, також можна ознайомитись на нашому сайті.

 

Наприкінці 2023 року здійснено нову системну спробу вилучити у НаУКМА частину історичної території навколо вже згаданих Братських келій та Будинка настоятеля, й зупинити реставрацію Братських келій через публічні наклепницькі звинувачення. Мовляв, Києво-Могилянська академія не має проєкту реставрації, вона руйнує історичну будівлю, здійснюючи там реконструкцію, здійснює демонтаж елементів конструкції, які збереглися, зокрема дубових балок перекриттів, має намір надбудувати два зайвих поверхи, приватизувати Келії тощо.

 

Наразі нам невідомий цілісний план захоплення приміщень та землі і не знаємо, хто ініціював нову хвилю рейдерських атак проти НаУКМА. Проте наявні факти свідчать, що в цих нападках об’єдналися інтереси кількох груп: політиків і державних службовців, які в інтересах великих будівельних компаній лобіюють скандальний законопроєкт № 5655, а також активістів, які відбілюють їхню репутацію, відстоюючи по суті інтереси рейдерів і великих забудовників. Зокрема ці активісти з’явилися на арені тоді, коли стало зрозумілим, що поставити під сумнів права НаУКМА на Братські келії та Будинок настоятеля вже не вдасться.

 

Журналістське розслідування від громадської ініціативи «Голка»

 

На жаль, ситуація розвивається із застосуванням адміністративного ресурсу проти НаУКМА з метою зупинити реставраційні роботи за будь-яку ціну. Зокрема, Державна інспекція архітектури та містобудування України (ДІАМ) проігнорувала визначену законом необхідність перевірити наклепницькі звинувачення на засіданні постійно діючої Комісії щодо розгляду звернень у сфері містобудівної діяльності. Поруч з тим, телеканал «Еспресо» та громадська ініціатива «Голка» заявили про прояви цензури та спроби зняти матеріал про згадане журналістське розслідування з сайту телеканалу.

 

Національний університет «Києво-Могилянська академія» буде продовжувати дослідження своєї історичної території (Архітектурного ансамблю Братського монастиря), дбатиме про розвиток свого кампусу та порятунок історичних будівель. Зокрема у Будинку настоятеля планується створення філософсько-теологічного хабу зі спеціалізованою бібліотекою та розміщенням відповідних кафедр Факультету гуманітарних наук. Будівля Братських келій призначена для Факультету інформатики.

 

Із цією метою НаУКМА буде захищати свої права всіма можливими законними засобами, у т.ч. в судах, у співпраці з громадянським суспільством, журналістським середовищем та міжнародними партнерами.

 

Партнером Києво-Могилянської академії у справі розвитку історичного кампусу на Подолі є юридична фірма «Василь Кісіль і партнери».

 

Повний текст судового позову проти ДІАМ, підготовленого адвокатом Ігорем Липовим

 

Деякі з документів, долучених до позова:

 

Наказ ДІАМ № 28 від 22.02.2024 «Про проведення позапланової перевірки»

 

Направлення ДІАМ від 04.03.2024 р. для проведення позапланової перевірки

 

Клопотання про закриття справи щодо накладення штрафу

 

Заява про відвід посадової особи ДІАМ

 

Клопотання про відкладення розгляду справи до вирішення скарги на дії держслужбовців

 

 

 

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна