Документування воєнного часу: література, спогади та свідчення — у НаУКМА відбулась серія публічних дискусій

Більше фото з події

 

Серія публічних дискусій «Документування воєнного часу: література, спогади та свідчення» — міжнародний міждисциплінарний проєкт, створений кафедрою літературознавства ім. Володимира Моренця у співпраці з Факультетом правничих наук НаУКМА та Києво-Могилянською Бізнес Школою, а також за міжнародного партнерства з Массачусетським університетом у Бостоні, зокрема письменником, видавцем та перекладачем Аскольдом Мельничуком і провідними незалежними журналістами й воєнними експертами Девідом Ріффом та Едом Вулліамі.

 

Під час заходу видатні українські та закордонні літературознавці, журналісти, письменники та правозахисники обговорили ключові теми літературного та документального тексту як свідчення реалій російсько-української війни з 2014 року, особливо в її повномасштабній фазі. До дискусій активно долучилась випускниця НаУКМА Ярина Чорногуз, військовослужбовиця ЗСУ, поетеса, лавреатка Шевченківської премії.

 

Також у дискусіях брали участь: Ірина Борисюк, Катерина Бусол, Роман Веретельник, Дмитро Коваль, Мирослав Лаюк, Ольга Полюхович, Ростислав Семків, Марія Шувалова.

 

Російсько-українська війна є найбільш задокументованою війною, з огляду на це важливим результатом події було те, що в її межах експерти різних галузей мали змогу обмінюватись своїм досвідом. Ми почули як різні медіа: поезія, щоденники, репортажі, юридичні документи, доповнюють та підтримують одне одного для створення якомога ширшого наративу подій. Таким чином вони допомагають зберегти досвід людей, протидіяти дезінформації та шукати шляхи для відновлення справедливості.

 

«Дуже важливо, щоб розмови про осмислення досвіду війни відбувалися в Україні. Українська перспектива в діалозі з міжнародними експертами є вкрай необхідною та важливою у теперішньому глобальному інтелектуальному контексті», — коментує подію віцепрезидентка з науково-навчальних студій НаУКМА Ольга Полюхович.

 

«Переконаний, що наша подія змогла надати фахівцям різних профілів можливість і міжнародну платформу, аби зійтись для обговорення важливої теми. У результаті різноманітна міжнародна аудиторія отримала нагоду взяти участь у цьому обміні думками та досвідом», — зазначив завідувач кафедри літературознавства ім. В. Моренця Роман Веретельник.

 

Окрім того, в межах заходу відбувався збір коштів на потреби 24 ОМБР імені короля Данила, де служить випускник НаУКМА Тимур Плющ. За три вечори обговорень вдалося акумулювати понад 106 тисяч гривень.

 

Проєкт реалізований у межах Програми підтримки українських студій ім. І. Лисяка-Рудницького Українського інституту та Фондом «Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва» за фінансової підтримки Міжнародного фонду «Відродження».

 

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна