Вийшло друком і презентоване дослідження «Еластична спільнота. Подільська шляхта в другій половині XIV – 70-х роках XVI ст.»

Викладач кафедри історії НаУКМА Віталій Михайловський презентував свою книгу «Еластична спільнота. Подільська шляхта в другій половині XIV – 70-х роках XVI ст.».

Історія українських земель пізнього Середньовіччя та Ранньомодерної доби – це не період «темних віків» та занепаду. Дослідження подільської шляхти – привілейованої верстви на Кордоні тогочасного християнського європейського світу з мусульманським Степом – показує історію України олюдненою, а Поділля – домівкою для тих, хто, оселившись на цій неспокійній землі, не боявся ризикувати життям і майном у протистоянні зі степовим супротивником.

Подільська шляхта, живучи на Кордоні та з Кордону, набула своєрідних ознак. Їх умовно можна звести до такого означення, як еластична спільнота – тобто спільнота, відкрита до прийняття нових членів, нових правил гри, нових обставин життя; спільнота яка швидко реагує на виклики, що приходять як із Заходу, так і зі Сходу; спільнота у якій формуються нові соціальні групи, такі, як професійні спільноти вояків і злодіїв. Для них Кордон був шансом на успіх.

Книжка була презентована 16 жовтня.

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна