Визначено переможців конкурсу наукових студентських робіт «Український визвольний рух 1920–50 р.р.»

П`ятеро студентів отримали премії та подарунки

 

До 70-ї річниці створення Української повстанської армії з метою сприяння розвитку наукових, в тому числі міждисциплінарних досліджень історії України ХХ століття, проходив відкритий конкурс студентських наукових робіт «Український визвольний рух 1920-1950-х років».

Конкурс організовано Центром досліджень визвольного руху (Львів) та Інститутом суспільних досліджень (Дніпропетровськ) спільно із Національним музеєм-меморіалом «Тюрма на Лонцького» (Львів) та Центром історії державотворення в ХХ столітті НаУКМА (Київ).

20 жовтня в науковій Науковій бібліотеці імені Тетяни та Омеляна Антоновичів НаУКМА пройшов науковий семінар для учасників та нагородження переможців. Загалом на конкурс надійшло 18 робіт із 8 міст України.

 

 

Переможцями конкурсу стали:

Коваль Аліна, студентка Київського національного університету імені Тараса Шевченка (історичний факультет) із роботою «Організація українських націоналістів на Миколаївщині в 1940-50 роки».

Скорих Олександра, студентка Львівського національного університету імені Івана Франка (факультет іноземних мов) з роботою «Волинський пласт».

Солов’ян Володимир, студент Київського національного університету імені Тараса Шевченка (філософський факультет) із роботою «Роль Нестора Махна та махновщини у визвольних змаганнях українського селянства (1917-21 рр.)».

Тютенко Роман, студент Львівського національного університету імені Івана Франка (історичний факультет) із роботою «Гайдамацький кіш Слобідської України».

Шендюх Петро, студент Львівського національного університету імені Івана Франка (історичний факультет) із роботою «Терористична діяльність національно-визвольного руху у Східній Галичині в міжвоєнний період: теорія та практика».

 

На конкурс подавали роботи за темами:

повстанський рух на Наддніпрянщині у 1920-х роках; селянський опір колективізації;

ідеологія та програми українського націоналізму в 1920-1950-х роках;

чільні постаті ОУН та УПА в 1920-1950-х рр.;

діяльність окремих структурних одиниць ОУН і УПА в певний період;

повсякденне життя підпільників та повстанців у 1920-50 рр.

 

Оцінювала роботи конкурсна комісія до складу якої входили:

к.і.н. Володимир В’ятрович (Національний університет “Києво-Могилянська академія”, ЦДВР),

к.і.н. Володимир Панченко (ІСД),

к.і.н. Олег Репан (Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара ІСД),

д.і.н. Іван Патриляк (Київський національний університет імені Тараса Шевченка, ЦДВР).

Координатор конкурсу – науковий співробітник Національного музею-меморіалу “Тюрма на Лонцького” Ірина Когут.

 

“Для мене особливо цінним в конкурсі виявилося те, що роботи подавали не тільки студенти історичних факультетів. Це сигнал не лише про збільшення професійного зацікавлення історією, але й про більшу популярність міждисциплінарних студій. А саме такий підхід в науковій роботі дослідника історії створює можливості комплексного аналізу та появи цікавих аналітичних праць”, – підкреслив Володимир В'ятрович, голова вченої ради Центру досліджень визвольного руху.
Володимир Панченко, директор Інституту суспільних досліджень висловив переконання, що конкурс стимулюватиме зацікавлення українською історією, роботою з документальними джерелами та формування власного погляду на події минулого: “Ми оцінювали новизну дослідження, науковий рівень підготовки, працю з першоджерелами (архівні документи, власна пошукова робота). Бралося до уваги не тільки знання історіографії, але й здатність робити самостійні висновки. І звісно – звертали увагу на стиль письмової подачі матеріалу”.


П’ять переможців отримали грошові премії по тисячі гривень та комплекти наукових видань із тематики.


Молоді дослідники мали можливість виголосити свої доповіді, а учасники – продискутувати на тему цих досліджень разом із відомими істориками.

© 2012-2024 Національний університет «Києво-Могилянська академія»
вул. Сковороди 2, Київ 04070, Україна